"Dat we buiten de filmset een relatie hadden, maakte sommige scènes nog intenser"

Twintig jaar geleden likten ook Belgische tieners en jongvolwassenen hun vingers en duimen af bij het zien van de intriges, de leugens, het verraad, de obsceniteiten en het machtsmisbruik, toen ook in ons land de film "Cruel intentions" in de bioscoopzalen verscheen. Samen met een portie seksuele toespelingen, de ene al onthullender dan de andere, en een resem goed ogende acteurs en actrices groeide de film wereldwijd zelfs uit tot een cultfenomeen. Voor de toenmalige geliefden Reese Witherspoon en Ryan Phillippe werd de film alvast het begin van een indrukwekkende carrière.

"Cruel intentions" was gebaseerd op de Franse roman "Les liaisons dangereuses" en  draaide rond de intriges van Kathryn Marteuil (rol van Sarah Michelle Gellar) die haar stiefbroer Sebastian Valmont (Ryan Phillippe) uitdaagt om aan te pappen met de maagdelijk ogende Annette Hargrove (Reese Witherspoon). Indien hij erin slaagt haar in zijn bed te krijgen, dan verdient hij een avondje gewaagde seks met Kathryn. Intussen oefent Kathryn zelf haar kuscapaciteiten uit op haar nieuwste protegé, Cecile Caldwell (Selma Blair). Maar uiteindelijk is het niet Kathryn op wie Sebastian verliefd wordt.

De film, die bij ons in augustus 1999 in première ging, leverde uiteindelijk niet alleen een van de opzienbarendste kussen in de geschiedenis van de populaire film af, namelijk die tussen Cecile en Kathryn - Gellar en Blair wonnen er een MTV Movie Award in de categorie "Best kiss" voor -, er was ook een indrukwekkende soundtrack met onder meer "Bitter sweet symphony" van The Verve. Maar al even belangrijk was de aanwezigheid van het liefdeskoppel Reese Witherspoon – Ryan Phillippe, een koppel van wie tienertijdschriften en tabloids smulden. 

Beiden hadden elkaar enkele jaren eerder ontmoet op het verjaardagsfeestje van Witherspoon, die Phillippe aansprak met: "Ik denk dat jij mijn cadeautje bent!" Phillippe zou dat zo flatterend gevonden hebben dat er uiteindelijk iets moois tussen beiden bloeide ("Maar als ik er nu aan terugdenk, is het ronduit beschamend", aldus Witherspoon in een interview in 1998). Een jaar later verloofden ze zich, om uiteindelijk op 5 juni 1999 te trouwen. De opnames voor "Cruel intentions" waren toen al een tijdje achter de rug.

Nochtans was Witherspoon niet onmiddellijk enthousiast om aan "Cruel intentions" mee te werken: "Ik dacht dat we als vrienden iets samen gingen eten. Maar plots vroegen Roger (Kumble, regisseur van dienst, red) en Ryan me of ik niet in de film wilde meespelen. Ik voelde vooral veel druk op dat moment." (Entertainment Weekly, maart 2019)

Roger Kumble: "We maakten een afspraak met Reese om samen te gaan eten en om haar dronken te maken. Uiteindelijk was iedereen aan tafel dronken. Ik ben dan op mijn knieën gaan zitten en heb haar gesmeekt: "Alstublieft, het zal maar voor een 15-tal dagen zijn en je zal geweldig zijn." Uiteindelijk ging ze akkoord, maar ze vond wel dat we aan de rol moesten werken. Ik beloofde haar daarvoor alles in het werk te stellen. Samen hebben we ervoor gezorgd dat Annette meer inhoud kreeg dan een deurmat. Ik ben er haar nu nog altijd dankbaar voor dat ze toen zo aangedrongen heeft." (Cosmopolitan, augustus 2014)

Phillippe: "We hebben in ieder geval veel gedronken. En deden niets anders dan Reese bejubelen. Ze vond het fantastisch dat ik een rol in die film had, maar zelf vond ze de rol die ze moest spelen maar minnetjes. Samen met Roger heeft ze er dan een volwaardige rol van gemaakt." (Entertainment Weekly)

Witherspoon: "Ik vond Annette veel te preuts. En als vrouw werd ze te veel beïnvloed door de manipulaties van mannen. Ik denk dat die rol het begin was voor mijn grotere missie in dit leven, namelijk het in vraag stellen waarom vrouwen steevast op een welbepaalde manier in films worden voorgesteld." (Entertainment Weekly)

Phillippe: "Het feit dat we buiten de filmset ook een relatie hadden maakte sommige scènes veel realistischer en intenser. Je voelt je veel beter op elkaar ingespeeld." (Entertainment Weekly)

Witherspoon: "In de scène waarin er een einde aan onze relatie komt, gaf ik Ryan een slag in het gezicht (een slag de niet in het oorspronkelijke scenario stond en dus tijdens de opnames spontaan gebeurde, red) en dat bracht hem helemaal van de wijs (Phillippe zou zelfs toen overgegeven hebben, red). Omdat we zo jong waren, waren onze emoties meer uitgesproken." (Entertainment Weekly)

Dat was het moment dat ik besefte dat ik homo was

Maar er was natuurlijk ook de nodige portie bloot - er was zelfs een nominatie voor "Sexiest Love Scene"  op de Teen Choice Awards -, waardoor de film in sommige landen voor jongeren verboden was. Phillippe: "Velen hebben de film gezien op een moment dat ze dat nog niet mochten. Het werd bijna een sport van jongeren toen om in de bioscoopzaal te glippen om zo naar "Cruel intentions" te kijken." (Entertainment Weekly)

"Ik had er geen enkel probleem mee om mijn blote billen te tonen. Iedereen heeft een kont, dus daar is niets choquerends aan. Ik heb wel veel reacties gekregen in de zin van: "Dat was het moment dat ik besefte dat ik homo was." Ofwel reacties in de zin van: "Ik heb die truc van Sebastian ook toegepast om seks te krijgen." Iets wat ik natuurlijk nooit zelf in het echte leven uitgeprobeerd heb." (Entertainment Weekly)

Witherspoon: "Nee, onze eigen kinderen (Het koppel kreeg 2 kinderen, dochter Ava en zoon Deacon, red) zijn echt niet geïnteresseerd om ons in een film bezig te zien. Zeker niet als we seks hebben. Dat vinden ze alleen maar raar. Daarin zijn ze echt niet geïnteresseerd." (People, mei 2015)

Witherspoon en Phillippe gingen in 2006 uit elkaar. Phillippe: "Ik denk dat we te jong waren, zeker in deze industrie. Want er komt dan toch veel meer bij kijken dan je aanvankelijk verwacht." (Larry King Now, maart 2015) Toch was "Cruel intentions" in ieder geval voor beiden de start van een opmerkelijke filmcarrière, met onder meer een Oscar voor Witherspoon en diverse nominaties voor een Teen Choice Award voor Phillippe:

Meest gelezen