Een schets van 'de Kleine Prins en de vos' (links) en de 'drinker op zijn planeet' (rechts).
AFP or licensors

Drie schetsen van 'De kleine prins' gevonden in een oud gebouw in Zwitserland

In een oud gebouw in het noorden van Zwitserland zijn drie schetsen van 'De kleine prins' gevonden, van de hand van de schrijver van het boek, Antoine de Saint-Exupéry. De schetsen werden er jarenlang opgeborgen te midden van tienduizenden kunstwerken door een vastgoedmagnaat. De man, Bruno Stefanini, had ze meer dan 30 jaar geleden gekocht op een veiling.

De schetsen zaten opgeborgen in een kartonnen map en zijn "in zeer goede staat", zo vertelde Elisabeth Grossmann, de conservator van de Stiftung fur Kunst, Kultur und Geschichte, Winterthur, een stad in het kanton Zürich.  

"Veel andere kunstwerken zijn er daarentegen erg aan toe", zo zei ze verder aan het Franse persbureau AFP. De collectie van tienduizenden kunstwerken lag verspreid op verschillende plaatsen in Winterthur, zo voegde ze er nog aan toe. 

In de map zaten drie schetsen die iets te maken hebben met "De kleine prins': de drinker op zijn planeet, de boa die een olifant heeft opgeslokt, en de kleine prins en de vos. Daarnaast zat er ook nog een gedicht bij, geïllustreerd met een kleine tekening, en een liefdesbrief geadresseerd aan de vrouw van de Saint-Exupéry, Consuelo. 

Volgens de plaatselijke krant 'Landbote' zijn de schetsen niet gedateerd, en zijn ze gemaakt op luchtpostpapier met Chinese inkt en waterverf. 

De vastgoedmagnaat en kunstverzamelaar uit Zurich Bruno Stefanini had de schetsen gekocht op een veiling in Bevaix in 1986. Stefanini is in december vorig jaar overleden op 94-jarige leeftijd, en hij liet een van de grootste kunstverzamelingen van Zwitserland na. Om die te beheren had hij in 1980 de Stiftung fur Kunst, Kultur und Geschichte, Winterthur in het leven geroepen.  

De 'boa die een olifant had ingeslikt', met handgeschreven aantekeningen, een tekening van de maan (?) en twee tekeningen van schepen met de opmerking "Ik kan niet tekenen. Ik heb ooit geprobeerd een schip te tekenen".
AFP or licensors

Verdwijning

De piloot en schrijver Antoine de Saint-Exupéry schreef 'De kleine prins' tijdens de Tweede Wereldoorlog in New York, waar hij toen in een hotel verbleef. Hij illustreerde het verhaal met zijn eigen waterverfschetsen, die even beroemd zijn als het verhaal. 

Het boek werd in 1943 uitgegeven in New York, en in 1946 in Frankrijk, na de verdwijning van de piloot voor de kust van Marseille tijdens een militaire actie. In 1951 verscheen de eerste Nederlandse vertaling. 

De schrijver heeft ook enkele jaren in Zwitserland verbleven, van 1915 tot 1917, in een religieus pensionaat in Freiburg. 

De originele illustraties van het boek worden bewaard in de Morgan Library in New York. Conservator Grossmann zei aan de 'Landbote' dat ze contact zou opnemen met de Morgan Library om hen op de hoogte te brengen van de vondst.

De volledige illustraties van bovenaan het artikel.
AFP or licensors
Antoine de Saint-Exupéry in 1942 in de buurt van Montreal in Canada.
Public domain

Meest gelezen