20 deuren defect in forensisch psychiatrisch centrum Gent: "Kunnen patiënten niet veilig afzonderen"

In het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent zijn al wekenlang twintig deuren defect. Dat schrijft Het Nieuwsblad. In het centrum verblijven 264 mannelijke patiënten met een psychische stoornis die een strafbaar feit hebben gepleegd. "Door het defect kunnen we niet garanderen dat patiënten veilig worden afgezonderd als er zich een incident voordoet", zegt zorgmanager Ruben van den Ameele. 

De patiënten zijn verdeeld over verschillende afdelingen. Twintig deuren tussen die afdelingen zijn nu al weken defect, en blijven openstaan. Nochtans moeten die deuren soms gebruikt worden om personeel en patiënten in veiligheid te brengen als er zich een incident voordoet. 

"Als er zich een incident voordoet op een afdeling waarbij een patiënt moet worden afgezonderd, zorgen we er normaal voor dat er rond de route een veiligheidsperimeter wordt ingebouwd", legt zorgmanager Ruben van den Ameele uit. "Dat werkt als een afgesloten tunnel rond de afzonderingsruimte."

"Maar die perfect afgesloten tunnel kunnen we op dit moment niet altijd garanderen, omdat sommige deuren niet gesloten kunnen worden", klinkt het. "Dat zorgt voor een onveiligheidsgevoel bij het personeel." Eerder bleek ook dat een kamerdeur defect was. Toen werd meteen beslist om geen patiënten meer onder te brengen in de kamer. 

Halfweg juli zat de directie van het centrum al samen met de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) en de vakbonden. Volgens de planning zouden de deuren in september worden hersteld. Intussen is het mogelijk dat ook andere deuren het begeven, laat het psychiatrisch centrum weten. "De deuren zijn allemaal van hetzelfde type. Op lange termijn kan je verwachten dat het probleem zich uitbreidt", zegt Van den Ameele. 

Meest gelezen