Gent wil inventaris maken van aantal kotstudenten

De stad Gent wil een inventaris maken van het aantal kotstudenten. Nu weten ze niet waar de studenten op kot zitten en dus ook niet of ze misschien in huizen zitten die normaal voor de normale huurmarkt bestemd zijn.

Gent schat het aantal kotstudenten rond de 36.000. “Maar da’s een ruwe schatting”, zegt schepen Tine Heyse. De stad weet niet precies met hoeveel ze zijn en of de studenten misschien in huizen zitten die voor de normale huurmarkt bestemd zijn. “We zijn nu bezig met het verkrijgen van juiste cijfers. Maar daarnaast moeten we ook werken aan een methodiek die ons toelaat om de evolutie in beeld te brengen. Zo kunnen we ieder jaar kijken wat er veranderd is.”

Moeilijke zoektocht

Het nieuwe academiejaar nadert en dus zijn een hele hoop studenten weer op zoek naar een kot. “Die zoektocht is niet altijd gemakkelijk”, getuigen een aantal studenten. “Toen ik drie jaar geleden op zoek ging naar een kot heb ik vooral rondgekeken op straat. Op die manier heb ik verschillende huisbazen gecontacteerd en nadat ik vier koten had bezocht, vond ik de plaats waar ik nu woon.”

“Ik heb eerst op het internet gekeken”, vertelt iemand anders. “Ik wilde samen met een vriend op kot zitten. Maar op het internet vonden we niets en dan zijn we ook de straat ingetrokken. Uiteindelijk heeft een immokantoor ons verder kunnen helpen.”

Voor nog een andere student was het internet net wel de redding: “Ik ben vaak van kot veranderd en meestal vond ik tamelijk rap iets nieuws via Facebook.” Nog anderen botsen dan weer op een kot via familie en vrienden.

Hoge prijs

Vaak zijn het de hoge prijzen die de zoektocht naar een geschikt kot moeilijker maakt: “Het probleem is dat de koten in het centrum erg duur zijn. Voor een budget van 350 euro bots je daar meestal op een klein krot.”

“In de drie jaar dat ik op kot zit, heb ik het gevoel dat alles duurder is geworden. Ik verander nu van kot en plots is de huurprijs 50 euro duurder geworden. Ik betaalde 425 euro, maar de nieuwe huurders zullen 475 euro moeten betalen.”

De stad Gent telt zo’n 74.000 studenten op een bevolking van 260.000.

Meest gelezen