Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaans-Palestijnse Congreslid Rashida Tlaib mag toch naar Israël, maar wil niet wegens "onderdrukkende beperkingen"

Israël zal nu toch een visum verlenen aan het Democratische Congreslid Rashida Tlaib. Volgens Israël is dat op basis van "humanitaire gronden". Gisteren had Israël de toegang geweigerd aan Tlaib en haar collega Ilhan Omar omdat die te kritisch waren tegen het beleid van Israël. De Amerikaanse president Donald Trump had die weigering toegejuicht. Tlaib verwerpt echter de beperkingen die Israël haar wou opleggen en gaat dus wellicht toch niet. 

Meteen na de weigering had de Israëlische premier Benjamin Netanyahu die toon gemilderd. Hij zei toen bereid te zijn om Rashida Tlaib toch toe te laten als ze "om humanitaire redenen" haar familie in de Palestijnse gebieden zou willen bezoeken. Vandaag blijkt dat Tlaib inderdaad een dergelijk verzoek heeft ingediend om haar 90 jaar oude grootmoeder te kunnen bezoeken. De Israëlische regering heeft dat verzoek ingewilligd.

Dit is mogelijk de laatste keer dat ik mijn grootmoeder kan bezoeken

Rashida Tlaib in haar verzoek aan de Israëlische regering

Vanmiddag verwierp Tlaib in een tweet die beperkingen. "Ik heb beslist dat het bezoek aan mijn grootmoeder onder dergelijke onderdrukkende voorwaarden ingaat tegen alles waar ik in geloof... vechten tegen racisme, onderdrukking en onrechtvaardigheid", tweet ze. Wellicht zal Tlaib dan toch niet naar Israël en Palestina gaan.

Rashida Tlaib en het andere Democratische Congreslid Ilhan Omar wilden via Israël naar de Palestijnse gebieden, maar gisteren is dat afgewezen. Eerder had ook de Amerikaanse president Donald Trump gesuggereerd dat Israël die twee vrouwen de toegang moest weigeren omdat ze "Israël en het Joodse volk haten".  (Lees verder onder de tweet).

Tlaib en Omar staan erg kritisch tegenover het beleid van de Israëlische regering en steunen een oproep tot boycot van producten uit dat land tot er een regeling is met de Palestijnen. Rashida Tlaib is in de Verenigde Staten geboren, maar is van Palestijnse afkomst. Ilhan Omar kwam als vluchtelinge uit Somalië naar de VS, maar heeft de nationaliteit verkregen en is vorig jaar verkozen in het Huis van Afgevaardigden. 

De weigering gisteren heeft tot heel wat ongenoegen geleid in de VS. Het is ongebruikelijk dat Israël Amerikaanse parlementsleden de toegang weigert en zeker dat een president dat toejuicht. Ook Aipac, een erg pro-Israëlische lobbygroep in de VS, had kritiek geuit op die beslissing. 

Meest gelezen