De fabriek van British Steel in Scunthorpe in het noorden van Engeland.

Het pensioenfonds van het Turkse leger zou het failliete British Steel overnemen

Oyak, het pensioenfonds van het Turkse leger, heeft een voorlopig akkoord bereikt over de overname van het noodlijdende British Steel. Daardoor zouden duizenden Britse banen gered worden. Turkije is nu al de belangrijkste leverancier van staal aan de Europese Unie.

De overname zou eind dit jaar afgerond moeten zijn. Als alles goed gaat, zou Ataer Holdings, een filiaal van Oyak, British Steel overnemen. Bij dat bedrijf werken 5.000 mensen, de meesten in de fabriek van Scunthorpe in het noorden van Engeland, waar banen toch al schaars zijn. Bovendien zouden er nog eens 20.000 banen op het spel staan bij toeleveranciers van British Steel.

De Britse minister van Industrie Andrea Leadsom is erg positief over de deal. Ze hoopt dat er een einde komt aan de problemen van British Steel. Dat voormalige onderdeel van de Indiase groep Tata werd enkele jaren geleden overgenomen door het investeringsfonds Greybull Capital, maar ging toch in mei failliet. 

Ook de Britse vakbonden zijn opgelucht. Toch waarschuwen ze de regering in Londen voor "een rampzalige no deal-brexit" waarna goedkoop staal mogelijk gedumpt zou worden op de Britse markt. Het Turkse pensioenfonds neemt zo wel een risico, want er is uiteraard geen garantie dat deze overname de definitieve redding betekent voor British Steel.

Oyak is een stevige partner

Turkije bezit na de Verenigde Staten het grootste leger van de NAVO en het pensioenfonds van die militairen is dan misschien weinig bekend, maar is wel een stevige partner. 

Vorig jaar zou Oyak een omzet van net geen tien miljard dollar gedraaid hebben en het fonds zou voor bijna 20 miljard activa in portefeuille hebben. Er zijn niet minder dan 360.000 ex-militairen bij aangesloten. 

Onlangs heeft Oyak nog de Portugese cementgroep Cimpor overgenomen en het bezit ook nog de helft van de Turkse staalproducent Erdemir. Turkije is overigens een belangrijk producent van staal en de grootste invoerder van dat product in de Europese Unie nog voor China. Daarnaast heeft Oyak een joint venture met de Franse autogroep Renault en bezit het belangen in de bankwereld, de bouw en technologie.

Meest gelezen