AP2005

Moldavische lindebomen en vliegtuigdansers: 15 jaar geleden viel er niet te ontkomen aan "Dragostea din tei"

In de zomer van 2004 viel er moeilijk aan te ontkomen: in heel Europa schoot de eurodancesingle ‘Dragostea din tei’ van de Moldavische boyband O-Zone naar de top van de hitlijsten. In ons land en Nederland werd het de best verkochte single van het jaar, in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk voerde het drie maanden lang de hitlijsten aan, en de single werd wereldwijd uiteindelijk 12 miljoen keer verkocht. Verrassend, want O-Zone kwam uit het niets, het was niet eens gepland dat de single in heel Europa werd uitgebracht, en minder dan een jaar later splitte de band al.

Bandleden Dan Balan, Arsenie Todiras en Radu Sirbu hadden noch in eigen land, noch in het naburige Roemenië – waar ze vrij snel naar uitweken – potten gebroken, toen het album “DiscO-Zone” (2004) hen naar ongekende hoogten katapulteerde. Hun single “Despre tine” effende het pad met een top 10-notering in een aantal West-Europese landen, en “Dragostea din tei” deed daar nog een ferme schep bovenop, mede dankzij een cover van de Roemeense zangeres Haiducii. De song, in het Nederlands “Liefde van de lindebomen”, werd vergezeld door een videoclip waarin het trio danst op de vleugel van een (vliegend) vliegtuig, dat ze ondertussen zelf besturen. Wat de clip aan logica ontbreekt, maakt het lied goed met een aanstekelijk en herkenbaar refrein.

(Lees verder onder de video)

Numa numa

Doordat weinig luisteraars vertrouwd waren met het Roemeens, werd (en wordt) er vaker met alternatieve titels naar het lied verwezen, zoals "Ma ya hi", een deel van het refrein. Of “the numa numa song” in de Verenigde Staten, waar de song bekendheid verwierf dankzij een uitbundige dans- en playbackvideo van Youtuber Gary Brolsma. “Numa numa” verwijst dan naar het Roemeense “nu ma, nu ma (iei)”, een ander deel van het refrein, dat “mij niet, je neemt mij niet” betekent.

Brolsma werd een internetfenomeen, en met hem ging ook “Dragostea din tei” viraal. Zeker toen hij een eigen vervolg op zijn filmpje maakte, en vervolgens een “New numa contest” uit de grond stampte. Die wedstrijd loofde een prijs van 25.000 dollar uit voor de grappigste video waarin er gedanst en/of geplaybackt werd op het lied, of waarin het op een andere manier een prominente plaats kreeg. Duizenden mensen wereldwijd gingen de uitdaging aan. De winnaar was dit stop-motionfilmpje:

(Lees verder onder de video)

Na de split van O-Zone in 2005 bouwden de bandleden solocarrières uit. Het was vooral Dan Balan, de oprichter van de groep, die verder surfte op het succes. Hij trok naar de Verenigde Staten, werkte samen met Rihanna en T.I. toen ze “Dragostea din tei” sampleden voor hun lied “Live your life”, scoorde een hit in Oost-Europa met “Chica bomb”, en nam eind vorig jaar ook “Numa numa 2” op, een zoveelste versie van het cultlied. O-Zone had een reünieoptreden op de Europadag in Boekarest in 2017, maar plannen om de boyband nieuw leven in te blazen zijn er voorlopig niet. Het lied is de band allang ontgroeid.

Meest gelezen