DPA/Reporters

Nederland in rouw: Prinses Christina overleden, de zus van Beatrix die het liefst uit de schijnwerpers bleef 

In Den Haag is op paleis Noordeinde prinses Christina (72) vanochtend overleden aan de gevolgen van botkanker. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Christina is de jongste zus van prinses Beatrix die genoot van het leven in de anonimiteit. 

Prinses Beatrix, de voormalige koningin van Nederland, heeft drie zussen: Irene, Margriet en Christina. Christina was de jongste van de bende. Zij kiest al op jonge leeftijd voor een leven buiten de schijnwerpers en geeft als gediplomeerd stempedagoge jarenlang les in New York (VS). "Daar ben ik gewoon een nummer, niemand bijzonder en dat is niet onprettig."    

Daar ben ik gewoon een nummer en dat is niet onprettig

Ernstige oogafwijking

Christina wordt geboren na de Tweede Wereldoorlog, op 18 februari 1947, en is de vierde dochter van de Nederlandse koningin Juliana en prins Bernhard. Oorspronkelijk heet ze Marijke, maar ze laat haar naam veranderen naar haar tweede naam, Christina. Ze is 17 en vindt Marijke als naam simpelweg "kinderachtig, te zoet".

Bij de geboorte wordt vastgesteld dat ze een ernstige oogafwijking heeft door de ziekte de rodehond die Juliana tijdens de zwangerschap had opgelopen. Juliana roept de hulp in van "gebedsgenezeres" Greet Hofmans en komt onder invloed te staan van Hofmans. Tot grote frustratie van prins Bernhard. Een scheiding loert om de hoek. De affaire-Hofmans leidt zelfs tot een crisis rond het koningshuis.

(lees voort onder de foto van de 4 zussen en hun moeder koningin Juliana)

usage worldwide

Geen lid van het koninklijk huis meer

Prinses Christina studeert pedagogiek in Groningen en volgt een conservatorium-opleiding in Canada. "Zang studeren was een bevrijding", zegt ze daarover. In boeken duiken, was naar eigen zeggen niets voor haar. 

In 1975 trouwt Christina met een Amerikaan van Cubaanse afkomst, Jorge Guillermo. Voor het huwelijk vraagt ze geen toestemming aan het Nederlandse parlement, waardoor ze haar rechten op de troon verliest en geen lid meer is van het koninklijk huis.

Bewust, want de prinses wilde vooral anoniem leven. Ze was slechts negende in lijn voor de troonopvolging. "Dan sta je toch wel heel ver van de troon af om lid te blijven van het koninklijk huis, met al die verplichtingen en dat protocol dat daar nu eenmaal bij hoort. Ik verlangde naar vrijheid. En die kreeg ik op deze manier", luidt het.

Dan sta je toch wel heel ver van de troon af om lid te blijven

Met Guillermo krijgt ze drie kinderen, twee zonen en één dochter: Bernardo, Nicolás en Juliana. Zij hebben ook geen prinsen- of prinsessentitel. In 1996 scheiden Christina en Guillermo.

Begin dit jaar is er nog commotie als Christina een tekening van Peter Paul Rubens bij Sotheby's laat veilen. Die tekening brengt ruim 7 miljoen euro op. Nederlandse musea zijn erg boos, omdat de prinses niet eerst bij hen heeft gepolst of er eventueel interesse bestaat. Er is zelfs een parlementaire vraag over de kwestie. 

Christina woont jarenlang teruggetrokken in New York en in Italië (afwisselend in Rome en het kustplaatsje Porto Ercole). Ze wordt wel eens de minst bekende zus van Beatrix genoemd.

Meest gelezen