Vliegtuigen van Cathay Pacific en van het filiaal Cathay Dragon (in het rood) op de luchthaven van Hongkong.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Protest in Hongkong leidt tot opstappen CEO van luchtvaartgroep Cathay Pacific onder druk van China

CEO Rupert Hogg van de Hongkongse luchtvaartgroep Cathay Pacific heeft ontslag genomen. Dat gebeurt vrijwel zeker onder druk van China dat boos is omdat personeel van Cathay deel heeft genomen aan het volksprotest in Hongkong. Intussen wordt er opnieuw betoogd.

"Dit is een kritisch ogenblik voor onze luchtvaartmaatschappij. Het lijdt geen twijfel dat ons merk onder immense druk staat... vooral in de cruciale markt van het Chinese vasteland", zo schrijft CEO Rupert Hogg in zijn afscheidsmail aan het personeel. Hogg zal als topman vervangen worden door Augustus Tang, leider van een ander filiaal van de moedergroep Swire Pacific. 

De Brit Hogg was sinds mei 2017 topman van Cathay Pacific, de grote luchtvaartmaatschappij in Hongkong. De voorbije dagen heeft de maatschappij echter zware kritiek gekregen vanuit China omdat personeelsleden deel hadden genomen aan het protest in Hongkong. Aanvankelijk liet Cathay dat toe, maar enkele dagen geleden legde Hogg het personeel toch verbod om deel te nemen. Twee piloten zijn intussen ontslagen. (Lees verder onder de foto).

Rupert Hogg was sinds mei 2017 de topman van Cathay Pacific.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Onder druk van de propaganda in de Volksrepubliek zouden veel Chinese passagiers Cathay Pacific links laten liggen en dat kon niet blijven duren. Cathay is voor 45 procent in handen van het Brits-Hongkongse conglomeraat Swire Pacific. Air China bezit 30 procent -en ook dat is belangrijk- en Cathay bezit 18 procent van die Chinese maatschappij. De rest is in handen van Qatar Airways of zit op de beurs van Hongkong. De kwestie toont wel aan hoeveel druk Peking bereid is om te zetten op bedrijven en personen uit Hongkong. Cathay Pacific is een van de grote luchtvaartmaatschappijen in het Verre Oosten. 

Opnieuw duizenden mensen op straat

Na enkele dagen kalmte zijn vanmiddag opnieuw enkele duizenden betogers bijeengekomen in Chater Garden, een park in het centrum van de zakenwijk van Hongkong, vlakbij de hoofdkantoren van HSBC en de Bank of China. 

De betogers trekken van leer tegen het politiegeweld van de voorbije dagen, dat toch wel uitzonderlijk was in Hongkong. Voor dit weekend zijn er opnieuw grote betogingen gepland om de druk op de regering aan te houden. Eerder deze week werd de luchthaven van Hongkong twee dagen lang platgelegd door duizenden actievoerders.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen