Pukkelpop dag 1: Hiphop boven met blackwave. en Post Malone, en de eerste keer The National (met weinig hits)

Na de openingsavond is Pukkelpop 2019 op volle kracht begonnen, met op de eerste festivaldag veel hiphopartiesten en rappers, onder wie het Antwerpse duo blackwave. Wie opvalt tussen alle urbangeweld, is Nederlandse singer-songwriter Eefje de Visser, die de dag mee op gang trekt. Headliners zijn Post Malone voor de jongere festivalgangers en The National, die hun eerste van twee shows op Pukkelpop spelen. Pukkelpop 2019 is in de loop van de dag volledig uitverkocht geraakt.

Wie een blik werpt op de affiche kan er niet omheen: vooral de liefhebbers van rap, hiphop en urban komen in de buurt van het hoofdpodium aan hun trekken op de eerste festivaldag. Tussen al het buitenlandse rapgeweld staat ook een Belgische groep: het Antwerpse duo blackwave. Het jazzy hiphopcollectief bestaat nog maar iets meer dan twee jaar, en in die tijd hebben ze de stap gezet van het kleinste podium op Pukkelpop (Lift) naar het grootste (Mainstage).

"Urbanmuziek boomt in het algemeen, misschien door het internet ook", vertelt producer/zanger Willem Ardui voor het optreden aan VRT NWS. "Ik kan het niet verklaren, maar ik ben er blij om, ook dat wij er deel van mogen uitmaken. Het toont dat we als genre sterk staan."

Bekijk hier: blackwave. over de populariteit van urbanmuziek

Videospeler inladen...

Blackwave is bezig aan het blitzcarrière: de voorbije twee jaar hebben ze gespeeld op Rock Werchter, Couleur Café en nu ook Pukkelpop. "We zijn dankbaar dat we dit allemaal kunnen doen, nog voor ons album uit is", zegt Jean Atohoun. Die eerste plaat komt uit op 8 november, zo onthult het duo vlak na hun show. Het is een van hun hoofddoelen, hoewel ze - zoals zo veel generatiegenoten - bekend zijn geworden door nummers te delen via het internet. "En toch willen we een volledige plaat afleveren om te tonen waar blackwave. voor staat."

Bekijk hier: blackwave. over hun muzikale bucketlist:

Videospeler inladen...

Waar blackwave. voor staat?: soulvolle hiphop met een vleugje jazz, die live extra kracht wordt bijgezet door een trio blazers in hippe fluojoggings. Ook complimenten voor de gitarist die voor de funknoot zorgt. Blackwave. speelt een uur en ze willen die tijd maximaal benutten. Weinig bindteksten dus, en enkel in het Engels, wat voor een Belgische groep op een Belgisch festival toch wat vreemd overkomt. 

Willem haalt herinneringen op aan hoe hij als 14-jarige na Pukkelpop aan zijn ouders vertelt hoe het zijn jeugddroom is om daar ooit als artiest te staan. Jean verontschuldigt zich bij het uittrekken van zijn t-shirt voor zijn gigantische rugtattoo. "Sorry als dit de eerste keer is dat je dit ziet, mama." Rappers met een peperkoeken hartje, die twee gasten mee hebben: rapper K1D en soultalent David Ngayah, winnaar van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en de stem op slotnummer "Elusive". Passeren ook de revue: opener "Big dreams", "Good enough" en "Whasgood?!". Ook zonder dat eerste album een boeiende set.

Ymke Dirikx
Ymke Dirikx

Koning Post Malone

Met stip aangeduid als ultieme headliner op dag 1: de Amerikaanse rapper Post Malone, met tattoo's in het gezicht. "Posty" doet het tijdens zijn shows alleen, bijgestaan door een bataljon licht, rook en vlammenwerpers. Omgekeerd evenredig tot het aantal bandleden is het enthousiasme dat hij opwekt bij het publiek: security en hulpverleners hebben de handen vol om flauwgevallen meisjes te evacueren. Niet enkele, maar tientallen. Hij rapt strak en snedig en zweept het publiek onafgebroken op. Dit is de artiest waar het jonge publiek al de hele dag op wacht. De wei voor het hoofdpodium laat de regen die uit de hemel blijft vallen niet aan hun hart komen.

Ymke Dirikx

Tientallen meisjes moeten tijdens het optreden van Post Malone naar de hulppost worden gebracht.

Wat heeft Post Malone dat andere hiphopsterren van zijn generatie, die live ook meezingen/rappen met de achtergrondmuziek en -stem, niet hebben? Nummers als "Better now", "Psycho" en "Rockstar" zijn meer dan goede popsongs. En Post Malone durft ook van de platgetreden paden af te wijken: halverwege speelt hij akoestisch een nummer op gitaar. Hij toont zich een goede zanger, met soul en een streepje heesheid.

Eindigen doet Post Malone met een emotionele en even furieuze eindpreek. Dat hij veel kritiek heeft gehad als beginnende artiest. Dat niemand in hem geloofde. Dat hij vaak hoorde dat hij er niet zou geraken. "Wees altijd wie je wil zijn, want je kan zijn wie je bent, los van alle kritiek", schreeuwt hij.  "Laten we een avond zonder haat ervaren. Mijn muziek hier voor jullie brengen, betekent meer dan jullie ooit zullen beseffen."

Mijn muziek hier voor jullie brengen, betekent meer dan jullie ooit zullen beseffen.

Post Malone, Amerikaanse hiphopper

The National, ronde 1

Aansluitend op Post Malone, maar dan in de Marquee, staat de headliner die iets oudere festivalgangers met stip hebben aangeduid: The National. Om hun 20e verjaardag te vieren speelt de band niet één maar twee keer op Pukkelpop. Starten doen ze met een set die vooral gebaseerd is op hun nieuwe plaat "I am Easy to Find", zondag spelen ze een uniek verzoekconcert. Fans hebben de setlist bij elkaar gestemd. Wat ze zullen spelen, ontdekken we zondag.

© 2019 CPU - Jan van Hecke

Op veel van de nieuwe nummers van The National krijgt de stem van frontman Matt Berninger het gezelschap van een vrouwenstem. Aan de plaat is een kortfilm verbonden, over het leven van een vrouw - vertolkt door actrice Alicia Vikander - van haar geboorte tot haar dood. En die vrouwenstem geeft de nummers een andere dimensie. Naast een gastzangeres heeft The National ook drie grote ledschermen meegebracht, die het podium mooi omkaderen.

Dat de band enorm geliefd is in België, bewijst het klinkende applaus nog voor het eerste nummer wordt ingezet. Zanger Matt Berninger begint introvert aan de show: handen in de zakken, armen op de rug en ogen dicht. Maar gaandeweg duikt hij meermaals in het publiek, verliest hij daarbij zijn bril en maakt hij mopjes. "Voor de nieuwe plaat heb ik een nummer geschreven met mijn vrouw over ons huwelijk, en we haten allebei de tekst die de andere geschreven heeft", klinkt het.

Op de grote publiekslievelingen is het wachten tot zondag, maar "Day I die" en "The system only dreams in total darkness" hebben we wel al gehoord, naast nieuwe single "Light years". Het slotakkoord is akoestisch, als een warm deken dat over de Marquee wordt gelegd. Tot zondag, The National. 

© 2019 CPU - Jan van Hecke

Nederland (met een toets België) boven

Een concert spelen vroeg op de middag, wanneer het publiek niet altijd aandachtig is: veel artiesten vinden het geen cadeau, maar Eefje de Visser is tevreden over haar show. Zij neemt de Marquee over van pianist en componist Jef Neve, die de tent voor het tweede jaar op rij mag openen met een klassiek concert. "Ik heb enkele nummers voor de eerste keer live gespeeld, waaronder de nieuwe single "Lange vinnen". In een donkere concerttent hangt automatisch sfeer, dan maakt het tijdstip minder uit", vertelt ze aan VRT NWS.

Ymke Dirikx

Wie zich trouwens bij een singer-songwriter als de Visser aan een statische show verwacht, vergist zich. De Nederlandse waagt zich samen met haar twee backingzangeressen aan gestileerde danspassen. "Ik vind dat mensen in het algemeen meer zouden moeten dansen. Ik wilde vroeger danseres worden", zegt ze daarover. De Visser heeft ook twee keyboardspelers en een drummer bij, die samen een donker electrogeluid creëren. Ritmisch, dromerig en dansbaar, met een vleugje Bazart her en der.

En dat is geen toeval, want de Visser is te horen op "Onder ons" van Bazart. De Visser en de Belgische groep hebben het nummer samen geschreven. Een fijne samenwerking, waaraan ze niet enkel een nummer overhoudt, maar ook een groepslid. Daan, een van de achtergrondmuzikanten bij Bazart speelt ook in haar band.

Bekijk hier wat Eefje de Visser vertelt over de samenwerking met Bazart:

Videospeler inladen...

De Visser is Nederlandse, maar woont sinds enkele jaren in Gent. De liefde heeft haar naar ons land geleid, vertelt ze. Er zijn wel wat verschillen tussen de Lage Landen. "Belgen zijn gereserveerder. En het klopt wel dat een publiek in Nederland last heeft van wat the Dutch disease wordt genoemd. Ze kletsen vaak maar door tijdens een show. Het publiek hier was aandachtig en superlief."

Bekijk hier wat Eefje de Visser vertelt over de clichés over Belgen, en het verschil tussen een Belgisch en Nederlands concert:

Videospeler inladen...

Dansen met Joost en Stormzy

Ook in de categorie Nederlanders, maar dan van een ander kaliber: hiphopper Kraantje Pappie die de gemoederen als opener mag ophitsen aan het hoofdpodium. Gevolgd door landgenoot Joost, die bekend werd met filmpjes op sociale media onder de naam EenhoornJoost. Sinds kort legt hij zich toe op zijn rapcarrière. In zijn nummer "Albino" zingt hij profetisch “Ik ben in België met vrienden voor een show op Pukkelpop 2019, let’s go” . En zo geschiedde. Het enthousiasme van de aanwezige tieners loog er niet om. Voor het eerste noemenswaardige feest van de dag tekent Joost.

Ymke Dirikx

Joost wordt gevolgd door een van de hypes van het moment: de Brit Stormzy, die gezien zijn fysieke gelijkenissen ook wel "de Romelu Lukaku" van de rap wordt genoemd. De Londenaar pookt de boel meer dan op voor het hoofdpodium. Hij covert "Shape of you" van Ed Sheeran, gooit zijn t-shirt uit en duikt bezweet de voorste rijen van het publiek in om zijn fans te knuffelen. Zo win je zieltjes.  En zo druk je je fans nog meer aan de borst - letterlijk en figuurlijk.

Ymke Dirikx

Meest gelezen