De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in

Relatie tussen Noord- en Zuid-Korea opnieuw op dieptepunt: Noord-Korea wil geen vredesonderhandelingen meer voeren

De relatie tussen Noord- en Zuid-Korea heeft (opnieuw) een dieptepunt bereikt. Noord-Korea heeft laten weten dat het geen vredesonderhandelingen met het zuiden meer wil voeren, nadat de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in een speech gezegd had dat hij tegen 2045 aan een verenigd Koreaans schiereiland wilde werken. De militaire oefeningen die Zuid-Korea samen met de Verenigde Staten houdt, blijven een doorn in het oog van Noord-Korea.

In een speech gisteren pleitte de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in voor een verenigd Koreaans schiereiland tegen 2045. Volgens Moon Jae-in was er een "kritiek punt" bereikt in de denuclearisatie van Korea, nu de gesprekken tussen de twee landen leken dood te lopen. "Een nieuw Koreaans schiereiland, een dat vrede en welvaart brengt voor zichzelf, het oosten van Azië en de wereld wacht op ons", klonk het. 

Een nieuw Koreaans schiereiland, een dat vrede en welvaart brengt voor zichzelf, het oosten van Azië en de wereld wacht op ons

Moon Jae-in - president Zuid-Korea

Vanuit Noord-Korea is er al meteen bijzonder scherp gereageerd op de uitspraken. Vooral de militaire oefeningen die er in Zuid-Korea gehouden worden, zijn een doorn in het oog. "Wat is de betekenis van dialoog wanneer Zuid-Korea zelfs op dit eigenste moment verdergaat met militaire oefeningen. Zuid-Korea heeft geen recht van spreken over een vredevolle economie of een vredevol regime." Noord-Korea wil dan ook geen vredesonderhandelingen meer voeren met het zuiden, zolang Zuid-Korea en de Verenigde Staten militaire oefeningen houden.

President Moon Jae-in wordt ook persoonlijk aangevallen. "We vragen ons af of zijn denkproces wel goed is wanneer hij het over "gesprekken" heeft tussen Noord- en Zuid-Korea terwijl hij oorlogsscenario's uitspeelt om onze legers in 90 dagen te vernietigen." "Hij is echt een schaamteloze man", luidt het vervolg.

Hij is echt een schaamteloze man

Noord-Koreaans statement

Intussen heeft Noord-Korea ook opnieuw twee korteafstandsraketten afgevuurd. Dat is al de zesde test in minder dan een maand tijd. Bij een eerdere test had Noord-Korea al laten verstaan dat het "een waarschuwing was voor Washington (de Verenigde Staten) en Seoel (Zuid-Korea) om te stoppen met de militaire manoeuvres". 

De relatie tussen Noord- en Zuid-Korea is al beter geweest

Bijna anderhalf jaar geleden zag het er nochtans naar uit dat de twee landen toenadering zochten. Op 27 april 2018 was er een historische ontmoeting tussen Moon Jae-in en Kim Jong-un. Historisch, want het was de eerste keer in 70 jaar dat een Noord-Koreaanse leider naar het zuiden ging. Allebei maakten ze duidelijk dat ze de oorlog tussen de twee landen wilden beëindigen en dat de Noord-Koreaanse kernwapens zouden verdwijnen.

Dat optimisme bleef echter niet zo lang duren, vertelde hoogleraar Koreastudies Remco Breuker in april van dit jaar al. En nu zit de relatie tussen de twee landen dus opnieuw op een dieptepunt. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...
De foto's van de ontmoeting tussen Kim Jong-un en Moon Jae-in op 27 april 2018 gingen de wereld rond.
KimSujin

Meest gelezen