Videospeler inladen...

Wil Amerikaanse president Donald Trump Groenland kopen? Ongeloof in Denemarken: "Moet een aprilgrap zijn" 

De Amerikaanse president Donald Trump zou geïnteresseerd zijn om Groenland van Denemarken te kopen en zou enkele assistenten de opdracht gegeven hebben om na te gaan of dat mogelijk zou zijn. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media. In Denemarken wordt er met ongeloof gereageerd op het nieuws: "Dat moet een aprilgrap zijn". 

Volgens de Wall Street Journal zou de Amerikaanse president Donald Trump de hulp van enkele assistenten hebben ingeroepen om te onderzoeken of hij Groenland van Denemarken zou kunnen kopen. Volgens de krant The Washington Post werd het verzoek eerst niet al te serieus genomen, maar zou de president zijn verzoek al enkele keren herhaald hebben. Momenteel zouden ze wachten op verdere instructies, maar er zou al gediscussieerd zijn of het wel legaal is en hoe het proces er zou uitzien. 

We are open for business, but we are not for sale

De Groenlandse minister voor Buitenlandse Zaken Ane Lone Bagger

De minister van Buitenlandse Zaken van de autonome regio Groenland Ane Lone Bagger heeft de verkoop van haar eiland al uitgesloten. "Wij zijn niet te koop", klonk het. 

Waarom Trump precies zijn oog heeft laten vallen op Groenland, is niet geweten, maar feit is dat Denemarken en de Verenigde Staten al jarenlang een akkoord hebben over Groenland. Door dat akkoord hebben Amerikaanse militairen mogelijkheden en rechten in Groenland. De samenwerking gaat terug op de Tweede Wereldoorlog, toen de eerste Amerikaanse militaire basissen op Groenland verschenen. In 1951 werd er ook de meest noordelijke Amerikaanse luchtmachtbasis, Thule Air Base, gebouwd. Ook tijdens de Koude Oorlog was Groenland een strategische plek voor Amerika. 

Lees verder onder de kaart.

Het is trouwens niet de eerste keer dat de Verenigde Staten proberen om Groenland van Denemarken te kopen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er ook een voorstel van de toenmalige Amerikaanse president Harry Truman om Groenland voor 100 miljoen dollar over te kopen. Een voorstel dat op een vriendelijke "nee, bedankt" van Denemarken botste. In 1917 kocht de VS wel de Deense West-Indische Eilanden in de Caraïbische Zee voor 25 miljoen dollar. Dat zijn nu de Amerikaanse Maagdeneilanden.

In september staat er een bezoek van Trump gepland in Denemarken. Er is echter wel een struikelblok: Groenland is een deel van Denemarken met zelfbestuur over zowat alles behalve buitenlandse zaken en defensie. Een verkoop zou dan moeten goedgekeurd worden door het lokale parlement en dat lijkt weinig waarschijnlijk. 

De reacties? Van "slimme geopolitieke zet" over "catastrofe" tot "dit moet een aprilgrap zijn"

Het Witte Huis, het Deense Koningshuis en de Deense Ambassade in Washington hebben voorlopig allemaal geweigerd om te reageren op het verhaal. 

Op sociale media daarentegen hebben wel al heel wat mensen gereageerd. Republikein Mike Gallagher laat weten dat hij het idee "niet zo gek vindt". "Dit is een slimme geopolitieke zet."

Bij Rufus Gifford, die ooit nog ambassadeur voor de Verenigde Staten in Denemarken was, klinkt het tegenovergestelde geluid: "Dit is een complete en totale catastrofe."

Toch wordt er meestal gelachen met het idee. Zo tweet actrice Bette Midler: "Trump die Groenland wil kopen? Laten we er eerst voor zorgen dat hij het op een kaart vindt." Of een tweet van schaker Garry Kasparov: "Groenland kan Alaska vervangen nadat Trump het teruggeeft aan Rusland voor de verjaardag van Poetin."

En in Denemarken? Ook daar wordt er met ongeloof gereageerd. Zo schrijft de voormalige Deense premier Lars Lokke Rasmussen: "Dit moet een aprilgrap zijn, maar dan buiten het seizoen".

Groenland in cijfers: 2 miljoen vierkante kilometer, 85 procent ijs

Groenland heeft een oppervlakte van om en bij de 2 miljoen vierkante kilometer, waarvan 85 procent bedekt is met een ijslaag. Het land wordt omringd door de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan en is een autonoom gebied onder het Koninkrijk Denemarken. Er wonen nauwelijks 56.000 inwoners - alleen de kuststrook is bewoonbaar. In de winter kan de temperatuur zakken tot -50 graden Celsius. 

Het land heeft heel wat natuurlijke bronnen, denk onder meer aan zink, ijzer, steenkool, goud, platina en uranium.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen