Vandaag kwamen enkele duizenden mensen de straat op.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Vlamingen in Hongkong, twee dagen voor nieuwe grote betoging: "Stilte voor de storm, niemand weet hoe dit zal eindigen"

In Hongkong is het voorlopig weer rustig, na de chaos op de luchthaven van de afgelopen dagen. Maar is het protest daarmee over? Veerle de Vos sprak met twee Vlamingen die al bijna 20 jaar in Hongkong wonen. "Hoe dit gaat eindigen weet niemand. Maar afgelopen is het zeker niet."

Ines De Beer is osteopaat en heeft een eigen praktijk in een nieuwe wijk in Hongkong. "Vijf jaar geleden woonde hier een vissersgemeenschap en er waren oude textielbedrijfjes. Nu loopt er een spiksplinternieuwe metrolijn en worden overal nieuwe woonblokken opgetrokken. Het gaat nog altijd hard in Hongkong." 

Maar op dit moment is het bijzonder rustig in de stad. "Te rustig, er is minder verkeer en er zijn minder mensen op straat dan normaal", zegt De Beer. "Er heerst veel onzekerheid over wat er de volgende weken zal gebeuren. De mensen hebben de beelden van Chinese tanks en militair personeel net over de grens ook gezien en dat baart ons zorgen."

Mandarijn en Kantonees

Ines De Beer heeft begrip voor de boosheid van de demonstranten. "Hongkongers hebben een hele eigen identiteit en zijn daar erg fier op. De afgelopen jaren is er een enorme migratie geweest vanuit China, je hoort nu veel meer Mandarijn (de standaardtaal van Peking, red.) op straat. De Hongkongers zelf spreken Kantonees. China heeft ook veel invloed op de economie."

Bekijk hier het interview met Ines De Beer en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Ook Bart Minne, die in Hongkong een eigen bedrijf heeft,  heeft begrip voor de boosheid van van de demonstranten. "Het is vooral frustratie, een gevoel van onmacht tegenover de Chinese machthebbers. Maar het zit dieper: de afgelopen jaren zijn de prijzen van onroerend goed - onder andere door de massale Chinese immigratie - de lucht ingeschoten, en wonen is voor de modale Hongkonger onbetaalbaar geworden."

Persoonlijk ben ik niet bang van Big Brother in Peking. Ik heb vertrouwen in het verstand en de wijsheid van het Chinese systeem 

Bart Minne, Vlaming in Hongkong

Anderzijds vindt Minne dat het schrikbeeld van China overdreven is. "Zelf ben ik niet bang voor Big Brother in Peking. Ik heb vrij veel vertrouwen in de wijsheid en het verstand van het Chinese systeem. Ik denk niet dat ze zo dom zullen zijn om hier de grens over te steken en het systeem omver te gooien."

"Democratische hervormingen? Onrealistisch"

Ook de concrete eisen van de demonstranten, minder inmenging van China en democratische hervormingen, vindt hij onrealistisch. "Peking zal daar nooit op toegeven. We (ook Minne woont al 20 jaar in Hongkong, red.) zouden ons beter afvragen wat Hongkong uniek maakt en hoe we dat beter kunnen uitspelen. Anders kunnen de gevolgen voor deze stad wel eens dramatisch worden."

Bekijk hier het interview met Bart Minne en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Dat het protest nog niet voorbij is, daar zijn ze het allebei over eens. "De protestbeweging is bijzonder goed georganiseerd en krijgt ook financiële steun van belangrijke figuren in Hongkong. En zolang hun eisen niet zijn ingewilligd, zullen ze doorgaan", zegt De Beer 

Ik noem het een revolutie. Een vreedzame revolutie. 

Ines De Beer, Vlaming in Hongkong

Bart Minne is iets optimistischer. "Binnenkort begint het nieuwe schooljaar in Hongkong, dan moeten ook alle studenten weer naar de universiteit. Misschien bloedt het dan wel dood. Maar echt goed aflopen, zal het niet. De kans dat China toegevingen zal doen is nihil."

"Ik heb het gevoel dat dit nu stilte voor de storm is", zegt Ines De Beer. "Ik verwacht zondag een van de grootste manifestaties sinds het begin van de protesten, 10 weken geleden. Toen kwamen 1 miljoen mensen op straat, dat is meer dan 10 procent van de bevolking.  Je kan het een revolutie noemen, maar dan een vreedzame revolutie. Laten we hopen dat er een diplomatieke oplossing komt."

Meest gelezen