Vluchtelingen met kinderen op straat gezet na wooninspectie, “maar beleid zorgt net dat ze met te veel samenwonen”

Vluchtelingen met kinderen worden soms op straat gezet na een wooninspectie, omdat ze met te velen in een woning verblijven. Maar voor gezinnen die via gezinshereniging naar België komen, is het erg moeilijk om snel een betaalbare woning te vinden die groot genoeg is. Dat blijkt uit een rondvraag van Orbit vzw en Vluchtelingenwerk Vlaanderen, waarover De Standaard bericht. 

Gezinnen van vluchtelingen met kinderen, die via gezinshereniging naar België komen, kunnen een leefloon van 1.254,82 euro en kinderbijslag aanvragen nadat ze in België zijn aangekomen, een adres doorgeven en in het vreemdelingenregister zijn ingeschreven. Om zich te registreren, verblijven de gezinnen vaak eerst in de kleinere woning van het familielid dat eerder naar België kwam. 

Die gezinnen en hun kinderen lopen dan het risico om op straat te belanden, omdat ze met velen in die woning verblijven. "Als de wooninspectie overbewoning vaststelt, kunnen huurders gedwongen worden om de woning te verlaten via een aangetekende brief van de verhuurder, of via een procedure bij het vredegerecht", staat in een nota van Orbit vzw. "Bij ons komen er wekelijks dergelijke noodkreten binnen", zegt medewerker Nils Luyten. 

"Contradictie in beleid"

Volgens de vzw is er sprake van een contradictie tussen het federale asielbeleid en het Vlaamse woonbeleid. "Als een alleenstaande vluchteling erkend wordt, heeft hij of zij recht op een leefloon van 910,52 euro", zegt Luyten. Als er daarna gezinshereniging wordt aangevraagd, gaat het gezin vaak eerst inwonen in de (kleinere) woning van hun familielid. 

"Pas als het gezin daar woont, vaak met velen in een kleinere en goedkopere woning, kunnen ze zich registreren bij de gemeente, en kan er na enkele weken een verhoging van het leefloon komen, tot ongeveer 1.200 euro", klinkt het. Maar als de wooninspectie vaststelt dat ze met te velen in een pand verblijven, kan het gezin op straat terechtkomen vooraleer ze een grotere woning kunnen zoeken. 

Bij gebrek aan een alternatief en dagopvang verbleven enkele van deze gezinnen wekenlang overdag in publieke instellingen zoals bibliotheken of buurthuizen

Beleidsnota Orbit vzw

"Bij gebrek aan een alternatief en dagopvang verbleven enkele van deze gezinnen wekenlang overdag in publieke instellingen zoals bibliotheken of buurthuizen", klinkt het. Orbit vzw en Vluchtelingenwerk Vlaanderen dringen er daarom op aan om het leefloon voor de gezinnen op te trekken boven de Europese armoededrempel: tot 1.139 voor een alleenstaande en 2.392 voor een gezin. De organisaties benadrukken daarnaast dat de wooncrisis meer doelgroepen treft dan alleen herenigde vluchtelingengezinnen. 

Meest gelezen