AP2009

Acteur Peter Fonda, bekend van "Easy Rider", is overleden

De Amerikaanse acteur Peter Fonda, die bekend raakte met zijn rol in de cultfilm "Easy Rider" uit 1969, is gisterochtend thuis op 79-jarige leeftijd overleden. Hij overleed aan de gevolgen van longkanker.

"Het is met diepe droefheid dat we het nieuws delen dat Peter Fonda is overleden", verklaarde een woordvoerder van de familie. De acteur stierf thuis in Los Angeles omringd door familie.

"In een van de meest trieste momenten in ons leven, vinden we niet de gepaste woorden om de pijn in ons hart te verwoorden. We hopen dat iedereen zijn ontembare geest en liefde voor het leven viert."

Peter Fonda komt uit een acteursfamilie. Hij is de zoon van Henry Fonda en de broer van actrice, activiste en fitnessgoeroe Jane Fonda. Ook zijn dochter Bridget Fonda acteert, en zij is getrouwd met de bekende filmcomponist Danny Elfman. 

"Easy Rider"

Peter Fonda schreef ook mee aan het scenario van "Easy Rider". Dat leverde hem een eerste Oscarnominatie op. De film, over twee weed rokende motorrijders die door het zuidwesten van de VS rijden, is het grootste succes voor Peter Fonda. In de film speelt hij de rol van Captain America. Hij droeg een helm met het patroon van de Amerikaanse vlag. Voor zijn rol in "Ulee's Gold" kreeg hij later nog een Oscarnominatie, maar hij won het beeldje nooit.

"Easy Rider" is deze zomer overigens precies vijftig jaar oud. De film verheerlijkte de hippiebeweging en was een ode aan de vrijheid. Maar de film veranderde de filmindustrie ook. Hij maakte de weg vrij voor meer auteursfilms in Hollywood; dankzij "Easy Rider" kregen regisseurs en scenaristen een grotere vrijheid om hun stempel te drukken op hun films. De film is opgenomen in de lijst van 100 belangrijkste films van het Amercan Film Institute, en een kopie is opgenomen in de collectie van het Museum of Modern Art in New York.

In september worden concerten georganiseerd om de vijftigste verjaardag van de film te vieren. Peter Fonda liet in interviews weten dat hij daar erg naar uitkeek. Maar die vieringen heeft hij dus niet meer gehaald.

Bekijk hieronder de fragmenten uit "Easy rider" en "Het journaal."

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Rue des Archives

Meest gelezen