Yorick Jansens

Indrukwekkende erehaag bij afscheid van brandweermannen die vorige week het leven lieten

Vanochtend is de uitvaartplechtigheid gehouden van de twee brandweermannen die vorig weekend om het leven kwamen bij een interventie. De plechtigheid vond plaats in de brandweerkazerne van Heusden-Zolder. De kisten van de brandweermannen kwamen aangereden op twee brandweerwagens en passeerden een indrukwekkende erehaag van brandweerlui, politie, militairen en sympathisanten. Honderden mensen volgden de plechtigheid mee op een groot scherm buiten. 

Vorige zondag was een zwarte dag voor de brandweer in Heusden Zolder (en ver daarbuiten). Tijdens een interventie in Beringen kwamen twee brandweermannen om het leven toen ze bij een leegstaand pand aan het blussen waren. Twee jonge vaders, beiden vrijwilligers.

De families kozen voor een sobere afscheidsplechtigheid. "Het is de uitdrukkelijke wens van beide families om de viering intiem en persoonlijk te houden. Het is een viering voor en door families en collega's. Buiten is er een groot scherm waar anderen de viering kunnen bijwonen", zei Bert Swijsen, zonecommandant van de hulpverleningszone Zuid-West-Limburg, in "De ochtend". 

(Lees verder onder de foto's)

Buiten staat een erehaag waarlangs de brandweerwagens met de kisten naar de kazerne rijden waar de begrafenisplechtigheid plaatsvindt.
Buiten staat een erehaag waarlangs de brandweerwagens met de kisten naar de kazerne rijden waar de begrafenisplechtigheid plaatsvindt.
De naaste collega's van Benni Smulders en Chris Medo dragen de kisten binnen.
Yorick Jansens

Naast familie, vrienden en collega's waren er ook enkele prominenten aanwezig, zoals de gouverneur van Limburg Herman Reynders (SP.A), voorzitter van de Kamer Patrick Dewael (Open VLD), ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en de burgemeesters van Hasselt, Beringen en Heusen-Zolder. Op vraag van de familie was er geen vertegenwoordiger van het koningshuis, om de plechtigheid zo sereen mogelijk te houden.

Beide brandweermannen kregen postuum het ereteken van moed en zelfopoffering van De Crem. Hun werk bij de brandweer was hun passie en hun leven.

(Lees verder onder de foto)

Papa, je bent een ware held, je bent onze held en dat zul je ook voor altijd blijven. Allerliefste papa, we gaan je zo ontzettend hard missen.

Dochter van Chris Medo, een van de brandweermannen die vandaag begraven werd.

"Alle fasen van je brandweercarrrière straalde je: van stagiaire tot brandweerman, van korporaal tot eindelijk sergeant, zo trots was je op de felbegeerde strepen op je helm", zei Evert Cuppens, een vriend van Chris Medo. "Superman Benni, rust zacht, stille kracht, Peloton vier", zei Ruben Maes, een vriend van Benni Smulders.

(Lees verder onder de foto)

Het was een sobere en ingetogen plechtigheid.

Maar behalve brandweerman waren Benni en Chris ook echtgenoot, papa en zoon. "Geen woorden kunnen beschrijven hoe wij ons voelen. Het idee om jou nooit meer te zien thuiskomen, te kunnen vastnemen, nooit meer te kunnen horen, dat doet onmenselijk veel pijn. We kunnen niet en we willen niet, maar we moeten hem loslaten voor altijd", zei Bert Ceyssens namens de echtgenote van Benni en de ouders van Chris. Ook de dochter van Chris nam afscheid van haar papa. "Papa, je bent een ware held, je bent onze held en dat zul je ook voor altijd blijven. Allerliefste papa, we gaan je zo ontzettend hard missen."

(lees verder onder de foto's)

"Het zijn voor iedereen al zware dagen geweest, vandaag zal zeker nog een zware dag zijn voor iedereen die erbij betrokken is", vertelde Bert Swijsen, zonecommandant van de hulpverleningszone Zuid-West-Limburg voor de plechtigheid in "De ochtend".

(Lees verder onder de foto's)

Laatste groet

Gisteren kon in de brandweerkazerne een laatste groet worden gebracht. "Ontzettend veel mensen hebben dat gedaan", zegt Swijsen. "Er zijn zeker honderden, zoniet duizend mensen een laatste groet komen brengen."

Swijsen getuigt dat het zware dagen zijn geweest. "Het is heel emotioneel om een collega te verliezen, dat is de ergste nachtmerrie van iedere brandweerman of -vrouw. We proberen elkaar, alsook de families, zo goed mogelijk te ondersteunen en er samen door te geraken."

Morgen om 14 uur is er nog een stille mars ter ere van de twee brandweermannen. Een brandweerwagen zal voorop rijden richting het gebouw waar de brandweermannen het leven lieten. Daarop volgt 1 minuut stilte.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen