Ooit studeerden ze in België, nu protesteren ze in Hongkong: "Strijd tussen vrij volk en autoritaire regering"

Met vele duizenden zijn ze, de studenten die aan de frontlinie staan van het het protest in Hongkong. Tussen hen ook enkele voormalige studenten in België, die in ons land Nederlands leerden. "Ik denk dat het gaat om de strijd tussen een vrij volk en een autoritaire regering."

Hun gezicht tonen ze liever niet, want de Chinese staat heeft een lange arm, maar hun Nederlands nog eens oppoetsen voor de radio willen ze wel. Allebei studeerden ze vorig jaar in België, eentje van hen - we zullen haar Lucy noemen - aan Sint-Lucas in Brussel, de andere -Tom- aan de Kulak in Kortrijk. Hij heeft er een licht West-Vlaams accent aan overgehouden. 

"We zijn hier om te vechten tegen de politiebrutaliteit, en voor onze vrijheid en onze autonomie." zegt Tom. "Mensen denken vaak dat Hongkong helemaal hetzelfde is als China", zegt Lucy. "Keer op keer moet ik uitleggen dat dat niet zo is: we hebben een eigen paspoort, eigen wetten, onze eigen munt, een eigen onderwijssysteem." 

Studentenprotest in Hongkong gisteravond

"De wereld zal Hongkong komen helpen"

Dat China intussen gelijkenis ziet tussen de protestbeweging en terroristische groeperingen, heeft weinig indruk gemaakt. "China is zelf de grootste terroristische groepering ter wereld" zegt Tom . Lucy begint te lachen. "Als je kijkt naar het geweld dat de politie gebruikt dan zijn zij terroristischer dan wij", vult ze aan. 

Bang dat China Hongkong zal binnenvallen, zijn ze ook niet. "Ik denk niet dat Peking zal herhalen wat ze ooit deden - de studentenprotesten in Tiananmen gewelddadig onderdrukken", denkt Lucy "Niet nu de media van de hele wereld op Hongkong zijn gericht." Tom klinkt naïef optimistisch: "De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de andere Europese landen zullen ons in dat geval komen helpen". 

"Bijna even groot als België"

En dus blijven ze gewoon verder protesteren. "Ik denk dat het gaat om een oorlog tussen een vrij volk en een autoritaire regering. We mogen niet opgeven." zegt Tom. "Dat klopt", zegt Lucy. "Tot nu toe zijn we nog niet China" zegt Lucy. "We zijn nog altijd Hongkong. " Tot 2047 heeft Peking aan Hongkong autonomie beloofd en het behoud van hun eigen systeem.  

En vinden ze het dan geen ongelijke strijd? Hongkong telt 7,5 miljoen inwoners, China 1,2 miljard. "En België dan?" roepen ze alletwee tegelijk uit. "11 miljoen inwoners? Met zoveel meer zijn jullie ook niet. Nee, we moeten hoop blijven koesteren dat het allemaal wel goed komt."

Een demonstrant zwaait met de oude vlag van Hongkong

Meest gelezen