Videospeler inladen...

Getouwtrek rond schip met migranten duurt voort, Salvini laat toe dat minderjarigen van boord gaan

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini staat toe dat 27 minderjarige migranten aan boord van een Spaans ngo-schip voor de kust van Lampedusa van boord worden gehaald. De overige 109 migranten mogen het schip niet verlaten. Het getouwtrek binnen de Italiaanse regering rond het schip met bootvluchtelingen duurt intussen voort. Naar verluidt wordt de toestand voor de migranten aan boord stilaan onhoudbaar. 

Salvini staat toe dat 27 niet begeleide minderjarigen van boord worden gehaald. Het is nog niet duidelijk wanneer dat zal gebeuren. In elk geval moeten de overblijvende 109 migranten, onder wie ook  begeleide minderjarigen, aan boord van de Open Arms blijven. 

In een brief aan premier Giuseppe Conte licht Salvini zijn beslissing toe: de "veronderstelde minderjarigen" mogen van boord, hoewel dat in tegenspraak is met zijn eigen opinie. Gisteren had Conte in een open brief geschreven dat zes EU-lidstaten bereid zijn om de opvarenden van de Open Arms toe te laten: Spanje, Portugal, Duitsland, Frankrijk, Roemenië en Luxemburg.  

De omstandigheden aan boord van het gestrande ngo-schip Open Arms worden stilaan "onhoudbaar". Dat zegt een woordvoerder van de Spaanse ngo Proactiva Open Arms, die de migranten met het schip uit het water van de Middellandse Zee heeft gehaald. In een video op Twitter zegt de man dat er aan boord voortdurend wordt ruziegemaakt en gevochten. "De spanning is onhoudbaar", klinkt het nog. Volgens hem worden bemanning en migranten gegijzeld door een Europese regering. "Niet te rechtvaardigen", zegt hij nog.

Lees verder onder de tweet.

Vooral de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini toont zich onbuigzaam. Hij beschuldigt de ngo ervan "een politieke, en geen humanitaire strijd" te voeren en Italië met migranten te willen overspoelen.

Eergisteren mocht de Open Arms van de rechter de Italiaanse wateren binnenvaren, maar Salvini houdt de haven van Lampedusa dicht. Hij heeft een nieuw verbod uitgevaardigd, maar de twee andere bevoegde ministers- allebei van coalitiepartij Vijfsterrenbeweging - weigeren dat nieuwe verbod te ondertekenen, waardoor het eigenlijk niet geldig is. Het gerecht heeft daarom een onderzoek geopend naar ontvoering van personen

De voorbije 48 uur kregen 13 migranten al de toestemming om het schip te verlaten omdat ze zwaar ziek zijn, maar Salvini beschuldigt hen er nu van de Italiaanse autoriteiten te hebben voorgelogen.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen