KMI waarschuwt voor fikse regen met code geel, maar vanaf volgend weekend opnieuw zomer

Afgezien van de kust en de provincie West-Vlaanderen waarschuwt het KMI voor veel neerslag vandaag. Tussen 5 en 18 uur geldt code geel voor het centrum van het land en de oostelijke provincies. Maar weerman Frank Deboosere heeft ook goed nieuws. "Donderdag en vrijdag wordt het warmer weer. Volgend weekend gaan we zelfs naar 25 graden en meer."

Eerst het minder goede nieuws. Er trekt vandaag een zeer actieve golvende regenzone over ons land. In meerdere streken kan er daardoor veel neerslag vallen, meldt het Meteorologisch Instituut. 

Voor een groot deel van het land heeft het KMI code geel uitgevaardigd. Enkel in West-Vlaanderen geldt code groen, daar worden geen significante problemen verwacht.

(lees verder onder de tabel)

We kondigen tientallen keren per jaar code geel af

Weerman Frank Deboosere

Maar weerman Frank Deboosere nuanceert. "We kondigen in feite tientallen keren per jaar code geel af. Als vuistregel kan je aannemen dat het vanaf code oranje zowat alle hens aan dek is. Die code kondigen we maar een paar keer per jaar af." 

"Het gaat nu om een potentieel moeilijke situatie en dan vooral voor het centrum en het oosten van het land. Daar kan er nog 20 tot 25 liter water per vierkante meter bijvallen. Zeker in de Ardennen blijft het de hele dag water gieten, met in de namiddag ook onweer. In Vlaanderen evolueren we de volgende uren naar droog weer, en meer zelfs, vanuit het westen komen er nog voor de middag opklaringen."

De maxima zijn zo'n 21 graden vandaag, met een zwak briesje. In de Ardennen zijn tijdens het onweer rukwinden mogelijk.

Volgende week

Maar dan het goede nieuws. Na nog een wisselvallige dag morgen, krijgen we vanaf dinsdag meestal droog weer met zon en stapelwolken. Dinsdag en woensdag halen we maxima rond 22 graden, donderdag en vrijdag wordt het nog warmer en volgend weekend gaan we naar 25 graden en meer.

Bekijk het meest recente weerbericht:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen