Videospeler inladen...

Veerle De Vos in Hongkong: "Leraars komen op straat zodat leerlingen in een vrij Hongkong kunnen opgroeien"

In Hongkong is een nieuwe dag van protest aangebroken. Na de studenten komen vandaag de leraars massaal op straat. Ook zij eisen democratische hervormingen. VRT-journalist Veerle de Vos is getuige van het protest, nu al het elfde weekend op rij.  

Met vele duizenden vullen ze een plein in het financiële hart van Hongkong. Allemaal zijn ze in het zwart gekleed, de kleur van het protest. Ze schuilen onder kleurrijke paraplu's, want het is een regenachtige dag.

Na de studentenbetoging van gisteren, zijn vandaag de leraars aan de beurt. Veerle De Vos sprak onder andere met een lerares Engels uit de lagere school, leraars biologie en wiskunde uit het middelbaar en ook lesgevers uit het hoger onderwijs: "Zij komen op straat voor de toekomst van hun leerlingen en kinderen, zeggen ze, zodat ze in een vrij Hongkong kunnen opgroeien", aldus De Vos.

We moeten onze jongeren steunen, we mogen ze niet aan hun lot overlaten

"We moeten onze jongeren steunen, we mogen ze niet aan hun lot overlaten", zeggen veel betogers. "Ik hoop dat ze nog het recht zullen hebben om hun mening te uiten en om te doen wat ze willen", klinkt het ook.

Of China zijn greep op Hongkong zal verslappen is twijfelachtig, maar de betogers zeggen dat ze geen andere keuze hebben: "We kunnen alleen maar hopen dat het ons lukt om onze toekomst veilig te stellen." 

"Het protest van vandaag en gisteren is maar een prelude op morgen", besluit Veerle de Vos, "dan worden weer honderdduizenden mensen in de straten van Hongkong verwacht".

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen