Videospeler inladen...

Mariam had plastic in haar maag: populaire doejong-wees overlijdt in Thailand

In Thailand is een jonge Indische zeekoe of doejong overleden aan een infectie, verergerd door plastic afval in haar maag. Het dier was Mariam gedoopt en werd zo'n 6 maanden geleden aangetroffen op een strand in Zuid-Thailand. Het weesje was van haar moeder gescheiden geraakt.

Normaal gezien blijven doejongs zeker twee jaar bij hun moeder. Het dier zou dus vroegtijdig zijn gestorven mochten mensen er zich niet over hebben ontfermd. Het kalf werd verzorgd door dierenartsen en vrijwilligers en beelden daarvan werden veelvuldig gedeeld op Thaise sociale media. Mariam groeide uit tot een ster op de sociale media, mooi meegenomen voor de met uitsterven bedreigde doejongs.

Het mocht niet baten. Mariam is overleden aan een infectie die was veroorzaakt door het plastic afval in haar maag. Bovendien is het kalf vorige week ook nog eens verwond door een volwassen mannetjesdoejong.

Plastic afval is een groot probleem in de Zuid-Thaise wateren. Landen als China, Vietnam, de Filipijnen, Thailand en Indonesië zijn verantwoordelijk voor zowat de helft van het plastic afval in de wereldzeeën. Al dat afval is niet alleen slecht voor de mens, maar bedreigt ook zeedieren in hun voortbestaan. 

Bekijk hieronder beelden van de doejong toen die in april gered werd:

Videospeler inladen...

Meest gelezen