Pukkelpop verontschuldigt zich voor "misverstanden die kunnen zijn ontstaan na verwijderen van vlaggen"

De organisatie van het festival Pukkelpop verontschuldigt zich voor "de misverstanden die zouden kunnen zijn ontstaan na het verwijderen van vlaggen op de camping van Pukkelpop". Dat laat ze weten aan VRT NWS. De organisatie heeft naar eigen zeggen een "grondig overleg" gehad met burgemeester Steven Vandeput. Diens partijgenoot Peter De Roover had vanochtend publieke verontschuldigingen van Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine gevraagd omdat het muziekfestival alle Vlaamse vlaggen heeft laten weghalen waarop een Vlaamse Leeuw met zwarte klauwen staat afgebeeld. Volgens Pukkelpop was dat een "zwarte collaboratievlag", maar die benaming is De Roover in het verkeerde keelgat geschoten.

"Uw organisatie criminaliseert mij en talloze Vlamingen door ons in verband te brengen met het naziregime", schreef De Roover in een open brief op Facebook. 

"Wanneer ik bij een volgende gelegenheid weer de zwartgele Vlaamse Leeuw aan mijn gevel hang, zouden mensen daar op het gezag van uw organisatie uit kunnen opmaken dat ik aanhanger ben van het nationaalsocialisme of de collaboratie met het Hitler-regime goedkeur. U begrijpt het zwaar beledigend karakter van deze insinuatie van uw organisatie voor alle mensen die zich uiten als voorstander van het democratische recht van de Vlamingen op volwaardig zelfbestuur en/of hun gehechtheid aan onze Vlaamse gemeenschap laten zien."

(lees verder onder de Facebookpost)

De organisatoren van Pukkelpop gingen tot het verwijderen van de vlaggen over na de commotie rond klimaatactiviste Anuna De Wever. Zij en haar vriendinnen werden op de camping van het festival lastiggevallen door enkele festivalgangers, waarna de security ter plaatse moest komen. 

Lees verder onder de tweet van Pukkelpop waar Peter De Roover naar verwijst:

Verontschuldigingen

Pukkelpop komt nu dus met verontschuldigen. Dit is de volledige tekst:

Bekijk hier de reactie van de organisatie van Pukkelpop: 

Videospeler inladen...

Actie Vlaams Belang-jongeren

De jongeren van Vlaams Belang hebben vanmiddag overigens zwart-gele Vlaamse leeuwenvlaggen uitgedeeld aan de ingang van het festival. 

Bekijk hier enkele beelden van de actie: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen