Videospeler inladen...

Probleem met vervuild drinkwater in politiekazernes nog groter dan gedacht

Vorige maand bleek al dat er in 3 Brusselse politiekazernes 13 keer meer lood in het water zit dan de Europese norm toelaat. Bijkomende stalen bij een drinkwaterfontein voor het personeel geven aan dat het water daar zelfs 21 keer meer lood dan toegelaten bevat. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en het werd aan onze redactie bevestigd. 

Twee maanden geleden nam waterleidingsbedrijf Vivaqua al een 40-tal stalen van het leidingwater in enkele politiegebouwen. In drie gebouwen werd vastgesteld dat de Europese norm voor lood in het water 13 keer overschreden werd. Politievakbond VSOA besliste toen om op eigen kosten nog bijkomend onderzoek te laten doen. 

Extra stalen van water uit de drinkwaterfontein

Politievakbond VSOA ontdekte dat er geen waterstalen waren genomen aan de kraan die tot voor enkele maanden nog was aangesloten op de drinkwaterfontein voor het personeel in het complex Kroon in Elsene.

In dat gebouw werkt politiepersoneel dat vooral administratieve taken uitvoert voor de scheepvaartpolitie. VSOA contacteerde een erkend, extern laboratorium uit Destelbergen. "Daar legden ze ons uit hoe we stalen moesten nemen", zegt Koen Van Parys van VSOA. 

De vakbond hoopte op betere resultaten maar het draaide anders uit. Het laboratorium onderzocht zeven waterstalen en ontdekte dat er 210 microgram lood per liter in zat. "Dat is 21 keer de toegestane limiet", zegt Koen Van Parys. 

Personeel is ongerust

De mensen die in het bewuste gebouw werken reageren geschokt op deze nieuwe resultaten. Er zit een vrouw bij die nu zes maanden zwanger is en zich serieuze zorgen maakt. Zeven mensen hebben commissaris-generaal Marc De Mesmaeker in gebreke gesteld.

Zij eisen in deze kwestie volledige transparantie van de federale politie. Vorige maand erkende de federale politie al dat er een probleem is met het drinkwater. Er werd toen verwezen naar de Regie der Gebouwen die bevoegd is om de leidingen te vervangen.

Woensdag overleggen de politievakbonden hierover met de top van de federale politie. "Wij vragen maatregelen", zegt Patrick Roijens van VSOA. "Zo willen we dat het water in alle politiekazernes van de federale politie onderzocht wordt op de aanwezigheid van zware metalen. Zodanig dat personeelsleden in de toekomst geen water meer moeten drinken dat niet geschikt is als drinkwater."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen