Tame Impala
CPU - Nathan Dobbelaere

Pukkelpop dag 2: Tame Impala trotseert de regen en Beth Ditto (Gossip) laat mama Natascha "Heavy cross" zingen

Regen, het is -helaas- een constante tijdens dag twee van Pukkelpop. Maar de artiesten en de festivalgangers laten het niet aan hun hart komen. Zo vertrouwt Kevin Parker van Tame Impala het publiek toe dat hij en zijn muzikanten op het podium ook nat worden. En af en toe gebeurt er iets onverwacht, zoals tijdens het slot van het concert van Gossip wanneer Beth Ditto een fan op het podium roept om "Heavy cross" mee te zingen. De festivalorganisatie heeft zich vanmiddag ook verontschuldigd voor de "misverstanden die kunnen zijn ontstaan na het verwijderen van Vlaamse vlaggen op de camping" eerder tijdens deze editie. 

Als je als slotact op het hoofdpodium met je grootste hit je concert durft te beginnen, dan betekent dat dat je zeker bent van je stuk. En dat is Kevin Parker, het brein achter Tame Impala, zoveel is duidelijk. Tijdens "Let it happen" worden meteen muzikaal en visueel alle remmen losgegooid. Psychedelische visuals overspoelen de hele wei en zelfs het confettikanon schiet al meteen in actie. 

Ook tijdens dit slotconcert op de Main Stage valt de regen onophoudelijk met bakken uit de lucht boven Kiewit. De Australische Kevin Parker schenkt er zo weinig mogelijk aandacht aan, maar hij beseft dat het geen evidente situatie is en maant de festivalgangers aan er toch het beste van te maken. "Ik vind het geweldig dat jullie hier voor ons in de regen staan", zegt hij. "Jullie zien er prachtig uit in jullie poncho's en als het een troost kan zijn: wij worden ook nat." Dansen en meezingen lijkt de enige remedie om dit weer te trotseren. 

Jullie zien er prachtig uit in jullie poncho's en als het een troost kan zijn: wij worden ook nat.

Kevin Parker (Tame Impala)

Na passages in 2010 en 2015 is dit het derde optreden van Tame Impala op Pukkelpop, maar de eerste show als absolute headliner. Het meest recente album “Currents” (2015) betekende voor het eenmansproject van Parker de doorbraak bij het brede publiek, onder meer door de singles “Let it happen”, waarmee hij hier zijn set opende en “The less I know the better” .  

(lees verder onder de foto) 

CPU- Nathan Dobbelaere

Vier jaar later is het nog steeds wachten op het nieuwe album van Tame Impala, hoewel Parker met “Patience” en “Borderline” wel al twee nieuwe songs op de wereld losgelaten heeft. Er werd verwacht dat het album in de aanloop naar de zomer plots een “surprise release” zou krijgen. Zeker ook omdat Parker vorig jaar had aangegeven dat hij teleurgesteld zou zijn mocht hij op de zomerfestivals staan zonder nieuw materiaal. 

Maar het lijkt erop dat bosbranden in de buurt van Los Angeles, Californië vorig najaar letterlijk en figuurlijk roet in het eten gegooid hebben. Toen Parker daar zat om aan nieuw materiaal te werken, moest hij op een ochtend halsoverkop vluchten voor vuurhaarden in de buurt. Hij kon enkel zijn laptop met de opnames van nieuw materiaal en zijn Hofner-basgitaar redden. De locatie waar hij logeerde, ging uiteindelijk in vlammen op waardoor hij muzikaal materiaal (o.m. syntesizers) ter waarde van 30.000 dollar verloor. 

Intussen staat Parker wel op podia wereldwijd. Vannacht hier op Pukkelpop en volgende week treedt hij alweer twee keer op in Madison Square Garden in New York. En dat het album er nog altijd niet is, heeft misschien ook te maken met het feit dat het Parker allemaal te veel voor de wind gaat. Zo trouwde hij begin dit jaar, mocht hij voor het eerst optreden in “Saturday night live” en was hij twee keer headliner op Coachella met een megashow. “Ik moet me eigenlijk waardeloos voelen om zin te hebben om muziek te maken”, liet hij eerder dit jaar in een interview met New York Times optekenen. Wanneer ik me op het toppunt van mijn kunnen voel, veel zelfvertrouwen heb, het gevoel heb dat alles ok zit, dan voel ik geen nood om muziek te maken.”

Aan Michèle Cuvelier van Studio Brussel vertelt hij vanmiddag ook dat hij zelf zou willen dat hij het "morgen kon uitbrengen", maar toch lijkt het nog niet voor meteen te zijn. Het ontbreken van een nieuw album is alvast geen domper op dit concert. 

Vaste "rock"-waarden ook op post

Naast het non-stop dance- en dj-geweld in de Boiler Room en de Dance Hall (foto hieronder: The Subs) is er vanavond op Pukkelpop ook veel aandacht voor de vaste "rock"-waarden. 

(lees verder onder de foto) 

©CPU - Ymke Dirikx

Zo speelt Eels in de Marquee een stevige set en laat frontman E (Mark Oliver Everett) het Pukkelpoppubliek nog eens weten dat hij en zijn band dol zijn op België.

(lees verder onder de foto) 

©CPU - Ymke Dirikx

Op het hoofdpodium is Royal Blood (foto hieronder) aan zijn debuut op Pukkelpop toe. Het Britse rockduo speelde al meermaals Rock Werchter plat op verschillende uren van de dag, maar stond nog nooit eerder op Pukkelpop. Organisator Chokri Mahassine zal tevreden zijn want de "muur van zeer luid geluid" waar hij zo benieuwd naar was, hebben ze hier succesvol kunnen optrekken. 

(lees verder onder de foto) 

© CPU - Nathan Dobbelaere

Natascha zingt "Heavy cross" op hoofdpodium

In de vooravond staat de Amerikaanse Beth Ditto met haar groep Gossip op de Main Stage van Pukkelpop. Zoals gewoonlijk speelt ze tussen haar songs door een beetje de stand-upcomedian en voor de gelegenheid heeft ze ook enkele woordjes Nederlands geleerd. 

Maar ze verovert pas alle harten als ze aan het eind van haar concert Natascha Kwanten en haar dochter Chelsea uit Beringen het podium ophaalt. Natascha mag "Heavy cross" meezingen omdat haar dochter een bordje gemaakt had met daarop de tekst "Let me sing Beth", een bordje dat Beth Ditto al van bij het begin van haar concert gespot had.  

Bekijk hieronder Natascha die het relaas doet aan VRT NWS: 

Videospeler inladen...

Meteen na het optreden, is Natascha nog helemaal onder de indruk. "Het is een droom die uitgekomen is", zegt ze. Ditto gaf haar trouwens een innige knuffel en zei dat ze moest blijven geloven in zichzelf. "Een mooie boodschap", aldus Natascha, die al meteen zin gekregen heeft om haar muzikale carrière nieuw leven in te blazen. "Als je een beetje volslank bent, is het niet altijd zo makkelijk om ergens te geraken, ook al heb je een beetje talent, en zij is een geweldig voorbeeld voor mij, met haar stem en haar uiterlijk."  

(lees verder onder de foto van Beth Ditto) 

©CPU - Ymke Dirikx

Ditto maakt er trouwens een geëngageerde show van in Kiewit, want ze steekt eerder tijdens haar optreden ook de LGBTQ-gemeenschap een hart onder de riem.  "Rechten voor holebi's, rechten voor queer zijn mensenrechten. Aan al wie nu niet applaudisseert, bereid je voor om achtergelaten te worden, want wij zijn de toekomst." 

(lees verder onder de foto's)

©CPU - Ymke Dirikx

Wakker worden met Compact Disk Dummies

Compact Disk Dummies
©CPU - Ymke Dirikx

Dag twee van Pukkelpop gaat onder een grijze hemel van start en doorheen de dag krijgen de festivalgangers verschillende buien over zich heen. Geen tropische editie dus, maar de festivalgangers lijken voorbereid en zoeken tijdens de buien zoveel mogelijk de tenten op. 

In een van die grote tenten, de Dance Hall, mogen de broers Lennert en Janus Coorevits, die samen Compact Disk Dummies vormen, het feestje al vroeg in de namiddag op gang trekken. Compact Disk Dummies bestaat intussen al meer dan 10 jaar. De doorbraak kwam er nadat het duo in 2012 Humo’s Rock Rally won. Ze waren toen nog tieners.

Hoe hun dag op Pukkelpop er uitziet, kunt u trouwens volgen via de stories op het Instagramaccount van vrt nws (klik daarvoor op de profielfoto van ons account, het logo van VRT NWS)

Op het podium van de Dance Hall spat het spelplezier er bij de broers alvast af. De recente single "Cry for me" zit vrij vroeg in de set. Tijdens "Holy love" duikt Lennert Coorevits het publiek in om te crowdsurfen en pikt hij vlug ergens een chipje of een nootje uit een zak. Tijdens "Girls keep drinking" verliest hij dan weer even zijn microfoon die hij overigens snel terugkrijgt.  En het publiek in de Dance Hall gaat op zijn vraag ook nog volledig op de knieën tijdens een collectieve sitdown. 

(lees verder onder de foto) 

Ymke Dirikx

"Je leeft er zo naartoe, in een vingerknip is het dan voorbij en dan sta je weer backstage met een pintje in je hand", klinkt het achteraf bij Studio Brussel. "Ah ja, ok het is gedaan." Volgens de broers was het publiek ook helemaal mee. "Je krijgt altijd de energie van de mensen terug en dat versterkt elkaar." 

(lees verder onder de foto) 

©CPU - Ymke Dirikx

Halte 1813: voor de babbel van je leven

Tussen al het feestgedruis op het festival, is er hier op Pukkelpop ook een kleine plek op het terrein, tussen de Castello en Food Wood, waar er ruimte is om even stil te staan bij iets wat voor veel festivalgangers ook al heel dichtbij gekomen is, de problematiek rond zelfdoding. 

Wie dat wil, kan er een lampje indraaien aan Halte 1813, een interactieve installatie. De naam van de verlichte torenconstructie verwijst naar het telefoonnummer van de zelfmoordlijn. 

Vrijwilligers van Centrum ter Preventie van Zelfdoding zijn elke dag van 15 tot 23 uur ook discreet aanwezig om festivalgangers een woordje uitleg te geven over de bedoeling van installatie en/of hen te ondersteunen indien nodig, legt Marlies van de Walle van het Centrum ter preventie van zelfdoding uit in onderstaande video. 

Bekijk de video over Halte 1813

Videospeler inladen...

Meest gelezen