Videospeler inladen...

Reynders en Vande Lanotte brengen tussentijds verslag uit bij de koning

De federale informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) hebben bij koning Filip tussentijds verslag uitgebracht over hun pogingen om een nieuwe federale regering op de been te brengen. Achteraf hielden beide heren  de lippen stijf op elkaar.

Reynders en Vande Lanotte zijn al sinds 30 mei bezig met hun opdracht, maar het lijkt erop dat ze tot nu toe niet veel vooruitgang hebben geboekt. Eind vorige maand zijn ze erin geslaagd om PS en N-VA - de grootste partijen aan beide kanten van  de taalgrens - aan één tafel te krijgen, maar sindsdien lijkt er veeleer sprake van een status quo in plaats van vooruitgang.

Aan Vlaamse zijde is er wat schot in de zaak gekomen: onder leiding van formateur Jan Jambon (N-VA) zijn N-VA, Open VLD en CD&V begonnen aan formatiegesprekken. Die Zweedse coalitie die in de stellingen staat, is niet van die aard om de federale formatiegesprekken te vergemakkelijken.

Vooral bij de PS is er koudwatervrees om samen met de N-VA in een federale regering te stappen, terwijl de N-VA anderzijds heeft gewaarschuwd om geen federale regering zonder meerderheid aan Vlaamse kant - zonder de N-VA dus - te vormen.

Het lijkt erop dat de federale patstelling nog even blijft duren. De opdracht van Reynders en Vande Lanotte loopt nog tot 9 september.   

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen