Johan Van Overtveldt (N-VA): "PS en N-VA op vele punten water en vuur"

Voormalig minister van Financiën en europarlementslid voor N-VA Johan Van Overtveldt is bijzonder pessimistisch over de federale formatie. "Je zit in een situatie dat de twee grootste partijen van de twee landsgedeelten zodanig van hun programma moeten weglopen om tot een compromis te komen, dat het gewoon niet realistisch is", zegt hij in "De ochtend." Hij herhaalt daarop de roep van zijn partij: confederalisme is de sleutel tot de oplossing.

"Regeren met PS is zelfmoord", zo klinkt de quote van Van Overtveldt waarmee de krant Het Laatste Nieuws vandaag kopt. Doet hij de deur dan definitief dicht voor een coalitie met de PS? "Kijk naar de programma's van beide partijen", reageert Van Overtveldt in "De ochtend". "Bij bv. tewerkstelling, migratie, begroting en klimaatbeleid zie je dat de verschillen enorm zijn. Je kan natuurlijk zeggen dat het de taak is van de politiek om voor compromissen te zorgen, maar het moet natuurlijk wel ergens mogelijk zijn zonder dat je je kiezers bedriegt."

Partijprogramma's

"Uiteindelijk ben je als partij, en dat geldt zowel voor de PS als voor de N-VA, met een programma naar de kiezer gegaan. N-VA heeft met haar programma een op de vier Vlamingen achter zich gekregen. Ik vrees dat als je met een partij als PS gaat onderhandelen, dat je heel veel van die punten overboord moet gooien of zodanig moet verwateren dat er niet veel meer van overblijft. Hetzelfde geldt voor de PS. Je zit in een situatie dat de twee grootste partijen van de twee landsgedeelten zodanig van hun programma moeten weglopen om tot een compromis te komen, dat het gewoon niet realistisch is in functie van wat je met de verkiezingen in mei met de kiezers hebt afgesproken."

Als je met de PS gaat onderhandelen, moet je veel punten overboord gooien

"De deur (voor een coalitie met de PS red.) is nooit definitief dicht, maar ik denk dat het ook al een teken aan de wand is dat informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte, twee politici met pakken ervaring en twee intelligente mensen, het moeilijk hebben om iets constructief op papier te krijgen."

Confederalisme

Deze week werd PS-kopstuk Charles Piqué nog geciteerd in de pers, met de uitspraak dat confederalisme mogelijk is als de N-VA bereid is om daar een sociaal-economische prijs voor te betalen.  "Confederalisme is natuurlijk de oplossing om de grote tegenstelling die er is tussen de programma's van de twee belangrijkste partijen in de twee landsgedeelten op te heffen", reageert Van Overtveldt. "In die zin dat dankzij confederalisme elk van die partijen in haar eigen landsgedeelte met de nodige partners het beleid kan voeren dat in die landsgedeelten gevraagd wordt. Maar om dan onmiddellijk te zeggen dat je daar in termen van begroting, tewerkstellingsbeleid, of migratiebeleid zware toegevingen moet gaan doen? Die vlieger kan niet opgaan. Het zijn allemaal belangrijke problemen die allemaal een ernstige structurele oplossing vragen, en we moeten dus niet zomaar meelopen in een verhaaltje waar je een van de belangrijke elementen (confederalisme) krijgt."

En wat mogelijke toegevingen op sociaal-economisch vlak betreft, benadrukt Van Overtveldt nogmaals dat hij niet wil meegaan in een "belastingtsunami", zoals zijn partij de PS verwijt. "De PS is niet bereid om de groei van uitgaven af te remmen, het moet allemaal van belastingverhogingen komen en dat is voor ons onaanvaardbaar."

Informateurs naar de koning

De twee informateurs Reynders en Vande Lanotte worden vandaag alvast bij de koning verwacht om verslag uit te brengen over de federale formatie. Het is nu uitkijken naar wat zij gaan doen, zo beaamt ook Van Overtveldt. "Het is voor iedereen uitkijken naar hun volgende bewegingen. Het is op dit moment windstil, omdat ze eerst verslag moeten uitbrengen aan de koning." Van Overtveldt heeft naar eigen zeggen ook geen weet van reeds geplande gesprekken tussen PS en N-VA.

Meest gelezen