The Canadian Press/PA Images

Burgemeester van Ottawa komt na 4 decennia uit de kast: "Het was een grote fout om dat niet eerder te doen"

De burgemeester van de Canadese hoofdstad Ottawa, Jim Watson, heeft zich geout als homoseksueel. Dat deed de 58-jarige Watson in de krant Ottowa Citizen in een open brief. "Beter laat dan nooit", schrijft hij. Watson zat vier decennia in de kast.

Al 10 jaar lang is Jim Watson burgemeester van Ottawa. "En voor het grootste deel van mijn publieke leven is mijn geaardheid geen issue geweest. Maar achteraf gezien was het een grote fout om me niet eerder te outen als homoseksueel", aldus Watson in zijn open brief.

In zijn jeugd voelde Watson zich naar eigen zeggen veel meer aangetrokken tot mannelijke tv- en filmfiguren. "Maar in tegenstelling tot vandaag kon je in de jaren 70 nergens terecht voor raad, hulp of een gesprek." Op school was Jim Watson erg verlegen en een eenzaat, getuigt hij. Ook aan de universiteit kon hij nog geen grip krijgen op zijn geaardheid. "Nadien werd ik gestuwd in mijn carrière. Mijn job was mijn leven."

Maar nu, na 40 jaar, komt Jim Watson dan toch uit de kast. Tot nu wisten slechts twee vrienden dat hij homo was. Volgens Watson wil hij op niemand druk uitoefenen met zijn outing, maar hij raadt mensen wel aan om niet 40 jaar te wachten. Hij stelt dat hij door zijn terughoudendheid niet hetzelfde leven "vol avontuur en liefde" heeft kunnen leiden als zijn vrienden, "die veel moediger waren dan ik".

"Moedige woorden die volgens mij de inwoners in Ottowa - en alle Canadezen - zullen inspireren om zich vrij te voelen om zichzelf te zijn. Bedankt om je verhaal met ons te delen, Jim", reageerde de Canadese premier Justin Trudeau op Twitter.

Meest gelezen