Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Drie maanden uitstel voor Huawei: telecomgigant nog niet meteen op zwarte lijst VS

De Chinese telecomgigant Huawei krijgt drie maanden uitstel volgens anonieme bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Handel. De Amerikaanse president Trump zette Huawei in mei van dit jaar op de zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven die zaken deden met Huawei, een boete riskeerden.  Na protest van Amerikaanse chipproducenten gaf Trump echter drie maanden uitstel. Die deadline vervalt morgen en nu komen er dus drie maanden bij. 

Toen Trump Amerikaanse bedrijven in mei verbood om zaken te doen met Huawei, was dat voor de Chinese telecomgigant een donderslag bij heldere hemel. De gevolgen ervan waren niet min. Google kondigde aan dat het zijn besturingssysteem, Android, niet meer ging aanbieden aan Huawei. Later volgde de Amerikaanse chipproducent ARM. Na protest gaf Trump aan Amerikaanse bedrijven drie maanden uitstel om zich voor te bereiden op de boycot. 

Onzekerheid troef

Nu komen er dus drie maanden extra bij. Dit geeft Huawei extra ademruimte. De op een na  grootste smartphoneproducent ter wereld lanceert volgende maand een nieuw 'flagship', de Mate 30. Met welk besturingssysteem dat toestel op de markt zal komen, is nog onduidelijk. 

Zal het met Android zijn of met HarmonyOS, het alternatief besturingssysteem dat het bedrijf eerder deze maand lanceerde?  

Onzekerheid troef dus, maar voor de Belgische CEO van Huawei is een ding alvast duidelijk. In juni zei hij aan VRTNWS dat Huawei op alles is voorbereid, lees het kan ook zonder Amerikaanse leveranciers.

Die zitten ondertussen niet stil. Zo'n 50 bedrijven hebben aan de Amerikaanse minister van Economie, Wilbur Ross, een vergunning gevraagd om zaken te doen met Huawei. Vorig jaar gaf Huawei maar liefst 11 miljard dollar uit aan Amerikaanse toeleveranciers.

Huawei heeft nog niet officieel gereageerd, maar bronnen binnen Huawei België melden ons dat ze op alle scenario's voorbereid zijn. 

Meest gelezen