Videospeler inladen...

"1,7 miljoen betogers in Hongkong" protesteren tegen regeringsbeleid

In Hongkong hebben 1,7 miljoen mensen deelgenomen aan een betoging tegen de regering. Dat zegt organisator Civil Human Rights Front. De demonstranten hadden geen toestemming om te betogen. Ze mochten alleen verzamelen in het Victoria Park, dat wel helemaal volgestroomd raakte, waardoor de mensen toch de straat opliepen. Onze journalisten Veerle De Vos en Stefan Blommaert zijn ter plaatse.

De Vos zag vanmorgen al duizenden mensen toestromen in het park lang voor de officiële start van de manifestatie, in het zwart gekleed, met paraplu’s, want ook vandaag regent het pijpenstelen in Hongkong. De demonstranten komen met hun bekende eisen: meer democratie en minder inmenging van Peking. Er is ook grote verontwaardiging over het politiegeweld van de voorbije weken. Na de chaos op de luchthaven was het rustiger in Hongkong deze week, maar na 10 weken protest is dit opnieuw een massale bijeenkomst.

(lees verder onder de foto)

2019 Getty Images

De politie had een nieuwe betoging door de straten van Hongkong verboden en hoopte de demonstranten in Victoria Park te kunnen houden. Daar kunnen zo'n 100.000 mensen terecht, maar de organisatoren van de nieuwe demonstratie hadden op voorhand al veel meer actievoerders verwacht. "Als we met meer zijn, moeten we wel de straat op", klonk het daar.

(lees verder onder de foto en video)

Bekijk het verslag van VRT-journaliste Veerle De Vos ter plaatse in Hongkong:

Videospeler inladen...
2019 Getty Images

Later zijn de omliggende straten inderdaad volgelopen. "Het centrum van Hongkong is herschapen in een mensenzee, allemaal met paraplu's. Op heel wat plaatsen zit het openbaar vervoer helemaal vast. De mensen lijken zich weinig aan te trekken van het manifestatieverbod", aldus De Vos. "Ik zie heel veel jonge mensen, maar ook ouderen en mensen met kleine kinderen."

(lees verder onder de foto)

2019 Getty Images

De organisatoren hadden opgeroepen om "vredevol, rustig en niet gewelddadig" actie te voeren. "Vandaag benadrukken we vrede en we hopen dat de politie dat begrijpt en zich zal inhouden", klinkt het. Incidenten zijn er niet gemeld: alles is rustig gebleven.

Volgens VRT-journalist Stefan Blommaert, die eveneens ter plaatse is, was er heel weinig politie. "Alleen in de buurt van de vertegenwoordiging van Peking staat oproerpolitie. Het valt af te wachten wat er nog verder zal gebeuren vandaag."

2019 Getty Images

Wat zijn de eisen van de betogers?

De protesten in Hongkong zijn al verschillende maanden aan de gang en lijken niet dood te bloeden, integendeel.  De manifestanten willen meer democratie. "Algemeen stemrecht is de meest recente en meest radicale eis", zegt Blommaert.

"Maar de eerste eis was en is de intrekking van de uitleveringswet waardoor criminelen aan China kunnen uitgeleverd worden. Demonstranten zeggen dat het juridisch systeem zo helemaal uitgehold wordt."

"Ze willen ook dat er een onderzoek komt naar het politiegeweld tegen de betogers van de afgelopen maanden en dat alle mensen die zijn gearresteerd worden vrijgelaten."

Bekijk het verslag en de live tussenkomst van VRT-journalist Stefan Blommaert vanuit Hongkong in "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
2019 Getty Images

Meest gelezen