AFP or licensors

Grote demonstratie van uiterst rechts in Portland in de Verenigde Staten verloopt zonder grote incidenten

In Portland in de Amerikaanse staat Oregon heeft gisteren een grote demonstratie van extreem rechts plaatsgevonden. Honderden uiterst rechtse betogers verzamelden in de stad. Ook honderden uiterst linkse tegenbetogers maakten hun opwachting. De politie kon de groepen vrij goed uit elkaar houden, waardoor het niet tot grote incidenten kwam. Minstens dertien mensen werden gearresteerd.

Niels Dhollander, die al enkele jaren in Portland woont, zegt dat de betoging beter is afgelopen dan de meeste mensen hadden verwacht. "De politie heeft vroeger ingegrepen dan bij vorige protesten. Het is dus niet zo vaak tot geweld gekomen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Er zijn een aantal kleine confrontaties geweest."

De extreem rechtse groepen, zoals de Proud Boys, verzamelden in Portland, omdat daar een georganiseerde tak zit van Antifa, een extreem linkse, anti-fascistische organisatie.

In het centrum van de stad werden verschillende straten afgezet voor de betoging. "Daardoor ben ik rond 10 uur naar huis gegaan van mijn werk om thuis verder te werken", zegt Dhollander. "Mijn collega's die in het centrum wonen, maakten zich meer zorgen. Die hebben inkopen gedaan en zijn niet meer buitengekomen."

Beluister hier het gesprek met Niels Dhollander in "De ochtend": (en lees voort onder de foto)

De politie pakt een tegenbetoger op.
Noah Berger

"Portland zal altijd het centrum zijn van dit gevecht"

De burgemeester van Portland, Ted Wheeler, omschreef de betoging als een dynamische gebeurtenis, waarbij betogers de hele tijd van de ene kant naar de andere kant van de stad bewogen. Wheeler heeft de extreem rechtse groepen liever niet in zijn stad. Hij linkte ze aan de opkomende blanke nationalistische beweging en de groeiende onrust en angst in het land. "Portland is een heel vooruitstrevende stad en zal altijd het centrum zijn van dit gevecht."

Ook president Donald Trump hield de betoging in de gaten. Hij tweette: "Portland wordt nauw in het oog gehouden. Hopelijk zal de burgemeester in staat zijn om zijn job goed te doen." Hij vermeldde ook dat hij ernstig overweegt om Antifa een terroristische organisatie te laten noemen, maar wat hij daarmee precies bedoelt, is onduidelijk. In de VS is er immers geen mechanisme om binnenlandse organisaties een terreurgroep te  noemen.

De organisatoren van de bijeenkomst waren tevreden. "Ga kijken op de twitterpagina van president Trump. Hij sprak over Portland en zei dat hij Antifa in de gaten houdt. Dat is al wat we wilden", zei organisator Joe Biggs. Hij zei ook dat ze zeker zullen terugkeren naar Portland, zolang Antifa er actief is. 

De leider van van de uiterst rechtse organisatie Proud Boys, Enrique Tarrio (links) en de organisator Joe Biggs (rechts) schudden elkaar de hand.
AFP or licensors

Meest gelezen