Pukkelpop dag 3: "Billie-mania" voor het hoofdpodium en de best of-set van The National in de Marquee

De slotdag van Pukkelpop, voor het eerst op een zondag, is Billie Eilish-dag. Al van bij de opening van het terrein staan haar fans vooraan aan het hoofdpodium. The National scoort met zijn best of-set, hun tweede optreden tijdens deze editie van Pukkelpop, waarvoor de fans de liedjes mochten kiezen. En volgend jaar kiest Pukkelpop opnieuw voor een pre-avond op donderdag en een festival dat loopt tot en met zondag. 

© CPU - Nathan Dobbelaere

Veel tienermeisjes vandaag op Pukkelpop. Velen zijn hier ook voor het eerst en dat allemaal voor een leeftijdsgenote, de hype van het moment, de Amerikaanse Billie Eilish, nog altijd maar 17. 

Al ruim voor de start van haar concert stroomt het volk toe voor de Main Stage. De spanning is duidelijk te voelen op het terrein: hier staat iets te gebeuren. Er wordt gejoeld, oorverdovend gegild en verder op de wei staan niet enkel tienermeisjes. Jong en oud willen Billie Eilish checken. 

Op het podium lijkt een zelfzekere jongedame te staan die heel goed weet waarmee ze bezig is, iemand die haar boodschap via haar muziek en haar social media perfect tot bij haar leeftijdsgenoten krijgt: "Wees jezelf, doe je ding, met alle kwetsbaarheden die daar bij horen". En het moment waarop ze dat toont in Kiewit, wil niemand missen. Er wordt op schouders gekropen en alle smartphones worden bovengehaald. 

Billie Eilish pakt het aan zoals de allergrootsten, want ook zij durft haar set, net als Tame Impala afgelopen nacht, met een van haar grootste hits te beginnen. En zo ontploft de wei al meteen bij "Bad guy". Het publiek overstemt haar soms bijna. En op de grote schermen is te zien dat er bij de fans op de eerste rij hier en daar tranen vloeien. De adoratie en het inlevingsvermogen van haar tienerfans zijn gigantisch. 

En dat valt ook Michèle Cuvelier van Studio Brussel op: "Ik zag een fenomeen tussen nimf en rebel. Ze deed tienermeisjes huilen en flauwvallen. De "Billie-mania" is ook terecht. Het was een sterke set, gebracht met sassy attitude, lieflijkheid en – laat ons eerlijk zijn – soms een handige backing track (stem die meeloopt op de achtergrond, red.)."

In een gesprek voor ons nieuwskanaal op Instagram voor jongeren nws.nws.nws waarvoor jongeren de vragen mochten insturen, vertelt Billie Eilish hoe ze zich voelt bij het grote succes dat haar nu te beurt valt: 

(lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...

Goeie raad geven aan haar fans vindt Billie Eilish heel moeilijk en ze legt ook uit waarom: 

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Na Nirvana in 1991 is dit voor mij opnieuw een memorabel optreden, waar geschiedenis geschreven wordt, op Pukkelpop. 

Chokri Mahassine, organisator

Haar fans zijn na het optreden alvast razend enthousiast en ontroerd. En voor Chokri Mahassine is het het meest memorabele optreden op Pukkelpop sinds Nirvana in 1991.  Er zouden volgens de organisatie tijdens haar show 47.000 mensen voor de Main Stage gestaan hebben. 

Bekijk enkele reacties van meteen na de show (en lees daarna verder onder de foto): 

Videospeler inladen...
© CPU - Nathan Dobbelaere

The National, ronde 2

Om zijn 20e verjaardag te vieren speelt de Amerikaanse band The National niet één maar twee keer op Pukkelpop, ook iets waar organisator Chokri Mahassine bijzonder trots op is. "Ze hebben dat nog nooit eerder ergens gedaan. Fantastisch dat ze dat hebben willen doen."

De band rond Matt Berninger stond hier vrijdagavond al met een set die vooral draaide rond hun nieuwe plaat "I am easy to find". Maar vanavond spelen ze een bijzonder concert waarvoor de setlist samengesteld is door de fans, die voor hun favoriete songs konden stemmen op de website van StuBru. 

Twee keer op hetzelfde festival spelen, is iets wat The National hier op Pukkelpop wel gepast leek. Gitarist Aaron Dessner legt uit waarom:  

Videospeler inladen...

Een eerste voorzet van vijf nummers die donderdag gegeven werd: “I need my girl”, “Bloodbuzz Ohio”, “Fake empire”, “About today” en “Terrible love” deed de fans al watertanden. En The Nationaal slaagt erin er een uitbundig en tegelijkertijd intiem concert van te maken, met een glansrol voor frontman Matt Berninger uiteraard, die gewoontegetrouw alle hoeken van de tent opzoekt. Mooie bijrollen zijn er voor zangeres Kate Stables en de blazers die erbij zijn. 

"Vanderlyle crybaby geeks" kreeg vrijdag volgens Dessner al de luidst meegezongen versie ooit mee en ook vanavond is de harmonieuze samenzang van de fans op Pukkelpop een prachtig slot van een intens concert. 

Soulsister verrassingsgast bij Ertebrekers

Vanmiddag is het aan Ertebrekers om de dag op gang te trappen in de Marquee.  Zij kiezen voor een set die een eerbetoon is aan de periode waar ze muzikaal heel sterk door beïnvloed zijn, de jaren 80. 

CPU

De gasten op het podium zijn Brihang, Martha Da'ro en -last but not least- Soulsister, de "originele Ertebrekers", zoals Flip Kowlier ze aankondigt. Brihang brengt een hertimmerde versie van zijn radiohit "Steentje". Martha Da'ro mag samen met Ertebrekers dé megahit "Pump op the jam", een nummer dat 30 jaar oud is, naar haar hand zetten. 

De festivalgangers in de Marquee kunnen het eighties-feestje wel smaken. Ertebrekers lijkt zichzelf ten dienste te stellen van zijn gasten, maar frontman Jeffrey Bearelle zegt achteraf in een gesprek met VRT NWS dat dat moeiteloos lukte. "Ik had daar geen enkel probleem mee. Ik heb van ieder moment genoten." 

En dan moet de top of the bill nog komen. Jan Leyers en Paul Michiels van Soulsister zijn opgetrommeld om twee van hun klassiekers te brengen "Through before we started" en "The way to your heart", dat hier in Kiewit door jong en oud uit volle borst wordt meegezongen. "De mooiste nummers van de jaren 80", volgens Peter Lesage van Ertebrekers. 

En voor Jan Leyers en Paul Michiels van Soulsister hoeft het niet bij deze eenmalige samenwerking te blijven. Missie "80s extravaganza" geslaagd dus voor Ertebrekers.

Volgend jaar vindt Pukkelpop plaats van 20 tot en met 23 augustus, het "experiment" van dit jaar waarbij het festival tot en met zondag loopt, wordt dus voortgezet. 

Bekijk hieronder het gesprek dat Gitte Van Hoyweghen had met organisator Chokri Mahassine tijdens het "Journaal laat": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen