Videospeler inladen...

Reddingsschip Open Arms met migranten aan boord mag aanmeren in Spaanse haven, maar weigert 

Het reddingsschip van de Spaanse hulporganisatie Open Arms, dat al ruim twee weken op zee dobbert, mag aanmeren in de Spaanse havens van Algeciras of op de Balearen-eilanden Mallorca of Menorca. Maar Open Arms zegt dat doorvaren naar Spanje onrealistisch is omdat de migranten aan boord nu al 17dagen op zee zitten. Het schip ligt nu voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa met ruim 100 mensen aan boord, maar mag daar niet aan land gaan.

De Spaanse waarnemende premier Pedro Sanchez wil het schip ontvangen omdat er een noodsituatie is aan boord. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de Italiaanse autoriteiten alle havens sluiten.

De Spaanse regering stelde eerst de haven van Algeciras in Zuid-Spanje voor, maar dat zou nog zes dagen varen betekenen, wat volgens Open Arms onrealistisch is gezien de noodsituatie aan boord.

De Spaanse regering heeft daarop voorgesteld om het schip te laten aanmeren op de Balearen: op Mallorca of Menorca. Maar ook die eilanden liggen nog te ver, vindt de ngo. Open Arms wil ofwel aanmeren in het nabijgelegen Italiaanse eiland Lampedusa, ofwel de migranten aan boord brengen van een sneller schip, en daarmee doorvaren naar de Balearen.

Harde lijn van Salvini

Open Arms redde meer dan twee weken geleden zowat 150 mensen op de Middellandse Zee, in de Maltese reddingszone. Maar Malta weigerde het schip, waarna het toestemming vroeg om in Italië aan te meren.

Maar daar stuitte het net als andere reddingsschepen voordien op de harde lijn van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, die weigert zulke reddingsschepen in Italiaanse havens te laten aanmeren, of zelfs reddingsschepen van hulporganisaties toe te laten tot Italiaanse territoriale wateren. 

De organisatie wendde zich tot het gerecht en verkreeg dat de rechter Salvini's veiligheidsdecreet opschortte. Het mocht de Italiaanse wateren binnenvaren en zette koers naar Lampedusa. Maar de haven zelf bleef gesloten. De toestand aan boord ging ondertussen van kwaad naar erger. De bemanning spreekt van een noodsituatie. Gisteren liet de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini wel nog 27 niet-begeleide minderjarige migranten van boord halen. De anderen mochten het schip niet verlaten. 

Volgens Open Arms echter is het gewoonweg niet doenbaar om na 17 dagen op zee nog eens 5 dagen door te varen naar Algeciras.

Er ligt nog een tweede schip te wachten in volle zee tussen Malta en Lampedusa, de Ocean Viking. Dat heeft meer dan 350 migranten en vluchtelingen aan boord, onder wie ook ruim 100 minderjarigen. Het schip krijgt alleen een haven aangeboden in Libië, maar daar wil het niet naartoe, omdat het daar niet veilig is, en volgens de wet is elk schip verplicht geredde mensen naar een veilige plek te brengen.

Italiaanse kustwacht redt bootje met 57 Tunesiërs

Salvini houdt de Italiaanse havens dicht voor reddingsschepen van hulporganisaties. Volgens hem zijn ze medeplichtig aan mensensmokkel en willen ze vooral zijn beleid dwarszitten. Hij kan ze ook makkelijker weigeren, omdat ze meestal niet onder Italiaanse vlag varen. Italiaanse schepen mag hij niet zomaar weigeren. Ook schepen van de Italiaanse kustwacht en marine moet hij toelaten, want dat zijn overheidsdiensten.

Zo redde de Italiaanse kustwacht vannacht nog een klein bootje met 57 Tunesiërs. Zij mochten wel naar Lampedusa. Salvini heeft ooit geprobeerd om het kustwachtschip Diciotti tegen te houden, maar het gerecht opende toen meteen een onderzoek naar ontvoering van personen (dat later zonder gevolg gesloten is). 

Coalitiepartner de Vijfsterrenbeweging geeft tegenwind

Maar de weerstand tegen het beleid van Salvini groeit, ook binnen de regering. Zo geeft nu ook coalitiepartner de Vijfsterrenbeweging tegenwind. Dat heeft alles te maken met de regeringscrisis die woedt in Italië, en de vijandigheid die heerst tussen de Lega van Salvini en de Vijfsterrenbeweging. Twee ministers van de Vijfsterrenbeweging weigerden een nieuw decreet van Salvini te tekenen dat de Open Arms moest tegenhouden, nadat een rechter het schip toestemming had gegeven om de Italiaanse wateren binnen te varen.

Ook premier Conte - die onafhankelijk is maar wel is voorgedragen als premier door de Vijfsterrenbeweging - heeft tot twee keer toe een brief gestuurd aan zijn minister van Binnenlandse Zaken Salvini, waarin hij diens "obsessie" met het sluiten van de Italiaanse havens op de korrel nam, hem verweet niet loyaal te zijn, en vroeg om de minderjarigen te laten ontschepen van het schip de Open Arms. Wat Salvini uiteindelijk onder protest deed.

De regeringscrisis komt dinsdag opnieuw op het bord van het Italiaanse parlement. Premier Conte zal dan de senaat toespreken en antwoorden op de vragen van senatoren. Die zullen wellicht ook opnieuw moeten stemmen over de motie van wantrouwen die de Lega indiende. Maar het blijft koffiedik kijken of de regeringscrisis ook echt zal leiden tot de val van de Italiaanse regering.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen