Videospeler inladen...

Gelekt regeringsrapport: "Tekort aan voedsel, brandstof en medicijnen na brexit zonder akkoord"

Voedsel-, brandstof- en medicijnentekorten, dat staat het Verenigd Koninkrijk wellicht te wachten als het zonder deal uit de Europese Unie stapt. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times op basis van gelekte documenten met de inschattingen van de Britse regering. "Het rapport gaat uit van the cabinet office, zeg maar het kabinet van de premier, en dat is niet de eerste de beste", legt expert Verenigd Koninkrijk Ivan Ollevier uit.

Wat staat er in het rapport?

De Britse regering zou volgens het gelekte rapport vrezen voor drie maanden lang chaos in de Britse havens door douaneproblemen bij Kanaalovertochten. Er zou ook een harde grens komen tussen Ierland en Noord-Ierland en er wordt rekening gehouden met protesten in het hele land.

Dergelijke toestanden worden in het rapport niet bestempeld als een rampscenario "worst-case", maar als "zeer waarschijnlijk" bij een brexit zonder akkoord. Het document werd deze maand opgesteld door de Britse regering onder de codenaam Operation Yellowhammer, weet The Times.

"Het rapport gaat uit van the cabinet office", verduidelijkt VRT NWS-journalist Ivan Ollevier in "De ochtend". "Dat is niet de eerste beste. Je kan het het kabinet van de premier noemen of een departement van algemene zaken. De ambtenaren klinken ook behoorlijk paniekerig: ze hebben het over voedsel-, medicijn- en brandstoftekorten, dagenlange files in de haven en een alarmerende toename van de armoede."

Wat nu?

Het ziet er nog steeds naar uit dat er een brexit zonder akkoord komt en dat op 31 oktober. Een zogenoemde harde brexit. Kan huidig premier Boris Johnson het rapport zomaar naast zich neerleggen? "Dat is tot nu toe wel de retoriek van Boris Johnson", zegt Ollevier. "Hij dreigt met een brexit zonder akkoord en dat moet, zegt hij, om de Europese Unie onder druk te zetten om op de valreep toch nog met de Britten te onderhandelen. Maar de EU weigert om rond te tafel te zitten en zegt dat er al een akkoord is, eentje dat gesloten is met de voorganger van Johnson, Theresa May. De EU vindt dan ook dat de Britten zich aan dat akkoord moeten houden, terwijl Johnson een nieuw akkoord wil."

De komende week zou Johnson volgens de Britse krant The Telegraph richting Berlijn en Parijs trekken. "Hij zou daar overleg plegen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron. Hij wil hen duidelijk maken dat het Britse parlement de brexit niet meer kan tegenhouden en dat ze nog twee maanden hebben om een nieuw scheidingsakkoord te sluiten. Twee maanden, dat is dus tot 31 oktober, ofwel wordt de brexit zonder akkoord een feit. Dat zou grote schade toebrengen aan de Britse economie, maar evengoed aan de Europese economie. Dat dreigen met een harde brexit, is zijn manier om de Europese Unie onder druk te zetten."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen