Videospeler inladen...

42 nieuwe Warme steden en gemeenten

42 Vlaamse steden en gemeenten mogen zich vanaf nu "Warme stad" of "Warme gemeente" noemen. Ze stappen mee in een project van het Fonds Ga voor Geluk, dat de mentale gezondheid van kinderen en jongeren wil verbeteren en beschermen. Vijf Vlaamse steden namen de voorbije jaren al deel aan een pilootproject.

Dat mentale gezondheid een probleem is, blijkt uit de hoge zelfmoordcijfers bij jongeren in Vlaanderen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO geven 1 op de 5 jongeren wereldwijd aan dat ze zich niet goed in hun vel voelen.

"Warme steden en gemeenten” engageren zich nu om concrete acties te ontwikkelen rond het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren. Met die maatregelen zullen ze proberen om kwetsbaarheid bespreekbaar te maken. Ze ondersteunen ook het “Warme William”-project, dat mensen uitnodigt om zelf een luisterend oor te bieden aan wie het moeilijk heeft.

Bij het ontwikkelen van een actieplan worden de "Warme steden en gemeenten" ondersteund door een consortium van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven, initiatiefnemer Fonds Ga voor Geluk, het lokaal gezondheidsoverleg (Logo) van de betrokken steden en gemeenten, en het onderzoekscentrum LUCAS KU Leuven. De voorbije drie jaar testten Brugge, Gent, Genk, Leuven en Turnhout het project al uit, vanaf dit jaar komen er dus 42 nieuwe steden en gemeenten bij.

 

Bekijk hieronder de journaalreportage over "Route 36" in Brugge, waar jongeren tussen 12 en 25 geholpen worden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen