Videospeler inladen...

Betogers steken lokaal parlement in brand tijdens rellen in oostelijke Indonesische provincie Papoea

Op tal van plaatsen in Papoea op het eiland Nieuw-Guinea zijn er vandaag rellen geweest. Betogers hebben er gebouwen, voertuigen en onder meer het lokale parlement in brand gestoken. De spanningen tussen de naar onafhankelijkheid strevende Papoea's en Indonesië zijn daarmee naar een hoogtepunt gestegen.

De rellen zijn het gevolg van incidenten zaterdag in de grootstad Surabaya in het oosten van het Indonesische eiland Java. Enkele studenten uit Papoea werden er van beschuldigd dat ze de Indonesische vlag op hun campus naar beneden zouden hebben gehaald en in een riool zouden hebben gegooid.

De studenten ontkenden dat, maar de oproerpolitie is met grote middelen de campus binnengevallen en heeft er 43 studenten uit Papoea opgepakt. Die werden nadien weer vrijgelaten, maar werden door de politie en omstaanders uitgescholden voor "apen" en "honden". 

Het is oké om emoties te uiten, maar nog beter om vergevingsgezind te zijn

De Indonesische president Joko Widodo wil de gemoederen bedaren

Nadat beelden daarvan op het internet waren beland, zijn in Papoea zelf honderden betogers op straat gekomen. Het parlement van de provincie West-Papoea is daarbij in brand gestoken, net als de residentie van de lokale gouverneur en daarnaast ook andere gebouwen, winkels en auto's. In de stad Sorong is schade toegebracht aan de luchthaven. De betogers verwijten de Indonesiërs "racistisch" te zijn en neer te kijken op Papoea's.

De Indonesische president Joko Widodo heeft intussen opgeroepen tot kalmte en "vergevingsgezindheid". Hij belooft een onderzoek naar de incidenten, ook naar het racisme tegen de Papoea's.

Bekijk hieronder beelden van het protest:

Videospeler inladen...

Het "Kashmir" of "Xinjiang" van Indonesië?

De provincies Papoea en West-Papoea liggen in het uiterste oosten van Indonesië op de westelijke helft van het grote eiland Nieuw-Guinea. Op de oostelijke helft ligt Papoea-Nieuw-Guinea, een staat die in 1975 onafhankelijk werd van Australië. 

Papoea's demonstreren met hun "Morningstar-vlag" in de Nederlandse stad Den Haag.

Het Indonesische deel van Papoea is een van de armste delen van het land. De lokale donkere bevolking is van Melanesische afkomst en is verwant aan de inwoners van de Solomonseilanden of Fiji. Etnisch en taalkundig verschillen ze sterk van de rest van de Indonesiërs die van Maleise of Austronesische afkomst zijn. 

De kwestie Nieuw-Guinea heeft begin de jaren 60 bijna tot een oorlog geleid tussen Nederland en Indonesië

De Indonesische president Joko Widodo wil de gemoederen bedaren

Het westen van Nieuw-Guinea werd samen met de rest van Indonesië indertijd gekoloniseerd door Nederland. Bij de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 bleef Papoea onder Nederlands bestuur. Indonesië eiste het gebied ook op en dreigde begin de jaren 60 met een oorlog. Na bemiddeling door de Verenigde Naties werd het gebied in 1963 overgedragen aan Indonesië, dat in 1969 een erg omstreden referendum onder stamhoofden won, waarbij Papoea officieel geannexeerd werd. 

Sindsdien zijn er af en toe opstanden van Papoea's die onafhankelijkheid eisen, maar die zijn geen partij voor het grote Indonesische leger. Bovendien heeft Indonesië veel migranten uit de rest van het land laten overbrengen naar Papoea, waardoor bijna de helft van de inwoners nu van Maleise (Indonesische) afkomst is. Eind vorig jaar zijn een twintigtal Indonesische arbeiders in Papoea gedood door separatisten. Het leger sloeg toen terug met harde repressie.

  • Witte stippellijn: grens van Indonesië
  • Rode stippellijn: afbakening van Papoea binnen Indonesië

Meest gelezen