Paul van Riel

Onafhankelijke boekhandels herleven, zowel verkoop van boeken als omzet stijgt

De onafhankelijke boekhandels doen het goed. Ze hebben de eerste helft van dit jaar 5,9 procent meer exemplaren verkocht dan vorig jaar en hun omzet steeg met 12,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van Boek.be, de beroepsorganisatie van boekhandelaars, uitgevers en importeurs. Ook de onlineverkoop blijft stijgen. Ruim één op de vijf boeken wordt via onlineverkooppunten gekocht. Let wel, het gaat hier louter om de verkoop van papieren boeken.  

De onafhankelijke boekwinkels zijn lang ten dode opgeschreven geweest, maar lijken nu weer te herleven. In 2018 zagen ze hun verkoop en omzet al licht stijgen en deze trend is nog versterkt in de eerste zes maanden van dit jaar. Ze verkochten 5,9 procent meer boeken en hun omzet steeg met maar liefst 12,1 procent in vergelijking met vorig jaar.

Ook de onlineverkoop van boeken blijft stijgen. Ruim één op de vijf papieren boeken wordt nu via onlineverkooppunten gekocht. Toch blijven we het grootste deel van onze papieren boeken kopen via boekenketens. Dat marktaandeel blijft stabiel en maakt nog altijd ongeveer de helft uit van de totale omzet en afzet. 

Vlaamse boekenmarkt houdt stand

Het meest verkocht boek van de eerste jaarhelft van 2019 is "Kruistocht in spijkerbroek", de bestseller van Thea Beckman uit 1973, die in het voorjaar te koop werd aangeboden voor 2,5 euro om zo meer jongeren aan het lezen te krijgen. Op de tweede plaats in de lijst van meest verkochte boeken staat "De Bourgondiërs" van Bart Van Loo, over het ontstaan van de Nederlanden. Het stripalbum "Niet van gisteren" van De Kiekeboes haalt brons. 

Over het algemeen heeft de Vlaamse boekenmarkt standgehouden in de eerste jaarhelft van 2019, besluit Boek.be. Van januari tot juli zijn in Vlaanderen 5,77 miljoen boeken verkocht. Dat is een daling met 4,8 procent in vergelijking met de zelfde periode vorig jaar. Maar de omzet steeg licht, met 1  procent, tot 81,1 miljoen euro. 

Verkoop van fictie stijgt

Opvallend is dat de verkoop van fictie met 4,1 procent steeg, terwijl strips, kinderboeken en non-fictie vrije tijd licht daalde. De categorie non-fictie informatief steeg dan weer fors, zowel in omzet als in afzet.

Bij fictie is de stijging vooral te danken aan de succesvolle reeks "De zeven zussen" van Lucinda Riley, maar ook "Een handvol geluk" van Santa Montefiore en "Grand Hotel Europa" van Ilja Leonard Pfeijffer verkochten goed. Ook fantasyboeken uit populaire reeksen, zoals "Game of thrones" en "Eragon", deden het goed. Voor de literaire thriller was vooral "De laatste weduwe" van Karin Slaughter een succes. 

Bij  non-fictie informatief krikt niet alleen "De Bourgondiërs" de verkoop op, maar ook het populaire "No-nonsense meditatieboek" van Steven Laureys en Matthieu Riccard en "Over identiteit" van Bart De Wever konden rekenen op goede verkoopcijfers.

Binnen de categorie non-fictie vrije tijd moesten de kookboeken "Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten" van Pascal Naessens en "Zomerkost" van Jeroen Meus plaats maken voor "Simpel" van Yotam Ottolenghi als best verkochte kookboek. Ook de lifestyleboeken "#Fitbody" van Delphine Steelandt en "#kleingelukske" van Lynn Van Royen deden het goed. 

Meest gelezen