Videospeler inladen...

"Extreem agressieve" bosbrand Gran Canaria breidt uit: nu al 9.000 mensen geëvacueerd

Op het Spaanse eiland Gran Canaria in de Atlantische Oceaan zijn nu al 9.000 mensen geëvacueerd voor de bosbrand die sinds zaterdag woedt. Dat schrijft El País. Volgens de krant is al meer dan 6.000 hectare, waaronder stukken natuurgebied, in vlammen opgegaan. Hier en daar laaiden vlammen op tot wel 50 meter hoog.

De bosbrand woedt in het noorden en het centrum van het eiland. Het vuur ontstond afgelopen zaterdag in de gemeente Vallaseco in de Los Pajaritos-vallei, en is moeilijk onder controle te krijgen. 

Afgelopen weekend werden 4.000 mensen geëvacueerd. Intussen zijn dat er al zo'n 9.000. De hotels aan de kust van het toeristische eiland zijn niet getroffen, maar toeristische uitstappen naar het binnenland zijn wel geschrapt. 

Volgens de krant El País is al meer dan 6.000 hectare getroffen door de brand. Ook de dennenbossen in het nationaal park Tamadaba worden nu stilaan bedreigd. Het 7.500 hectare grote park, dat beschouwd wordt als de "groene long" van het eiland, ligt in het westen van Gran Canaria, dat door Unesco erkend is als biosfeerreservaat.

"Extreem agressieve" bosbrand

Sinds vanmorgen vroeg werken 700 brandweerlieden met man en macht om de brand te bestrijden.

 Er zijn ook 16 vliegtuigen en helikopters ingezet, maar het vuur is moeilijk onder controle te krijgen. Angel Víctor Torres, president van de Canarische eilanden, waar Gran Canaria deel van uitmaakt, spreekt van een "extreem agressieve" bosbrand.

Het werk van de brandweer wordt bemoeilijkt door het droge, warme weer en de stevige wind. De temperaturen zouden de komende dagen zelfs nog kunnen oplopen, zodat de brandweer vreest dat het misschien nog wel dagen zou kunnen duren voor het vuur onder controle is.

Ruim een week geleden was een deel van Gran Canaria ook al getroffen door bosbranden.

OPROEP: Verblijft u op Gran Canaria en kunt u getuigen over de bosbranden, neem dan contact op via oproep@vrtnws.be

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen