WPA Rota

Britse prins Andrew "geschokt" door beschuldigingen seksueel misbruik tegen vriend Jeffrey Epstein

De Britse prins Andrew (59) is geschokt door de beschuldigingen van seksueel misbruik tegen zijn vroegere vriend Jeffrey Epstein. Dat staat in een officiële verklaring van Buckingham Palace, dat ook met klem ontkent dat de prins zulk gedrag zou goedkeuren of aanmoedigen. De Amerikaanse miljardair werd beschuldigd van mensenhandel en misbruik van jonge meisjes. Hij beroofde zichzelf van het leven in zijn cel.

De Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein (66) stierf onlangs in de gevangenis, waar hij in voorarrest zat op verdenking van het misbruiken van tienermeisjes in zijn huizen in New York, Florida en de Caraïben. Hij was een notoir figuur in de VS, vooral bekend door zijn rijkdom en connecties in de hoogste kringen. Hij ging om met de rijken en machtigen der aarde en mocht onder anderen Bill Clinton, Donald Trump en prins Andrew tot zijn kennissenkring rekenen.

In 2008 viel Epstein een eerste keer van zijn voetstuk nadat hij veroordeeld werd omdat hij een minderjarige seksueel benaderd had. Hij sloot toen een deal met het Amerikaanse gerecht en zat anderhalf jaar in de gevangenis.

De politie pakte Epstein begin vorige maand opnieuw op in New Jersey. Hij werd beschuldigd van mensenhandel en seksueel misbruik van heel jonge meisjes. In zijn huis in New York werden honderden foto's van jonge naakte meisjes gevonden. Hij riskeerde 45 jaar cel maar werd bijna tien dagen geleden dood teruggevonden in zijn cel. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij zichzelf van het leven beroofd heeft.

Zijn dood betekent dat er geen proces komt, maar ook dat de samenzweringstheorieën over wie allemaal bij het schandaal rond Epstein betrokken was, blijven.

"Geschokt"

Prins Andrew, de tweede zoon van de Britse koningin Elizabeth, behoorde rond de eeuwwisseling tot het kransje hooggeplaatste namen die zich tot de vriendenkring van Epstein mochten rekenen. Hij wordt al jaren achtervolgd door zijn banden met de Amerikaanse miljardair. Zo moest hij in 2011 zijn functie als handelsgezant voor het Britse bedrijfsleven in New York neerleggen.

Vorige week bleek uit rechtbankdocumenten dat een slachtoffer van Epstein in 2015 ook melding gemaakt zou hebben van ongepast gedrag door prins Andrew in het appartement van Jeffrey Epstein in New York. Wat Buckingham Palace zaterdag in alle toonaarden ontkende.

Zijne koninklijke hoogheid verwerpt het uitbuiten van mensen en de suggestie dat hij dat zou goedkeuren, eraan deelnemen of het zou aanmoedigen, is weerzinwekkend

Buckingham Palace

Gisteren publiceerde nieuwswebsite Mail on Sunday dan beelden van prins Andrew in de residentie van Epstein in New York. Op die beelden is te zien hoe de prins door het raam naar buiten wuift naar een jonge vrouw. Volgens de Mail on Sunday dateren de beelden uit 2010, twee jaar nadat Epstein voor het eerst in de gevangenis beland was.

Buckingham Palace zegt vandaag in een officiële verklaring dat prins Andrew "geschokt is door de recente berichten over de vermoedelijke misdrijven van Jeffrey Epstein. Zijne koninklijke hoogheid verwerpt het uitbuiten van mensen en de suggestie dat hij dat zou goedkeuren, eraan deelnemen of het zou aanmoedigen, is weerzinwekkend."

Prins Andrew had vroeger al verklaard dat zijn vriendschap met Epstein een vergissing was.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be

Meest gelezen