Chinese regime heeft Twitter en Facebook gebruikt om betogers in Hongkong in diskrediet te brengen

De twee grote socialemediabedrijven hebben tegelijk misbruiken vastgesteld die kaderen in een grootscheepse operatie van de Chinese overheid. Het zou de bedoeling zijn om de betogers en de oppositie in Hongkong in een slecht daglicht te stellen.

Volgens Twitter gaat het in totaal om bijna duizend pagina's en accounts die nu zijn verwijderd. In Facebook zou het aantal minder groot zijn, maar ook daar is opgetreden.

Beide bedrijven spreken over een grootscheepse operatie die door de Chinese staat gecoördineerd zou zijn. Op die manier zou Peking de legitimiteit en de politieke standpunten van de protestbeweging in de autonome regio Hongkong in het gedrang willen brengen. 

Met enige ironie meldt Twitter dat het bedrijf in China niet operationeel mag zijn, maar dat het blijkbaar wel gebruikt mag worden om propaganda te voeren. Twitter zou de feiten op het spoor gekomen zijn en zou Facebook gewaarschuwd hebben. 

De protestbeweging in Hongkong is nu zijn elfde week ingegaan. Gisteren hebben meer dan 1,7 miljoen mensen vreedzaam betoogd in het centrum van de stad. De politie bleef dit keer opvallend afwezig na de zware kritiek van de voorbije dagen. 

Meest gelezen