Eerste "rebootkamp" in Diest voor jongeren met een gameverslaving

In Diest vindt deze week het eerste Vlaams-Brabantse rebootkamp plaats voor jongeren met een gameverslaving. Het kamp is voor jongeren tussen 15 en 18 jaar die te veel computerspelletjes spelen. De bedoeling is om hen te tonen dat er naast gamen ook nog andere leuke activiteiten bestaan.

"Het zijn eigenlijk vaak de ouders of de school die de gameverslaving opmerken", vertelt preventiemedewerker Annelies De Vos. "Ze zien dan dat er geen goede balans meer is tussen het gamen en andere activiteiten. De resultaten op school gaan bijvoorbeeld achteruit en andere activiteiten worden verwaarloosd. Het is een trend die steeds vaker voorkomt, maar er is nog veel onwetendheid over. Vandaar is het goed dat er zo een kamp wordt georganiseerd." 

Geen afkickkamp

Volgens De Vos is het geen afkickkamp. "Het is een ervaringsweek waarin ze leren dat er naast het gamen nog andere activiteiten zijn om een goede balans terug te vinden. Er gaat zelfs tijd zijn op het kamp om te gamen. We gaan een mix van allerlei vrijetijds- en sportactiviteiten organiseren, zoals zwemmen, muurklimmen, fietsen en we bezoeken ook een escape room.

Positieve evolutie

"Er gaan al twee jaar kampen door in de andere provincies", bevestigt De Vos. "Uit evaluaties blijkt dat de jongeren na het kamp meer zin hebben om andere activiteiten te gaan doen. Bovendien verbetert ook de relatie met de gezinsleden."

Meest gelezen