Videospeler inladen...

Eerste "transitiehuis" ooit in ons land opent de deuren: wat is het en wie woont er?

Voor 15 gevangenen start er binnenkort een nieuw hoofdstuk: zij gaan samenwonen in een transitiehuis in Mechelen. Zeg maar het begin van een nieuw boek, want het gaat om het eerste transitiehuis ooit in ons land. Wat is het en hoe werkt het? VRT NWS nam een kijkje. 

Een transitie-wat? Een transitiehuis. Of heel simpel: een huis waar gevangenen samenwonen. Het gaat om twee aanpalende woningen in het centrum van Mechelen, die vroeger gebruikt werden om daklozen op te vangen. En nu krijgt de plek een nieuwe bestemming.

In het huis is vanaf vandaag plaats voor 15 gevangenen. Ze krijgen er elk hun eigen kamer, en in de andere ruimtes - zoals de keuken en de woonkamer - leven ze samen. Of om het met de woorden van Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) te zeggen: "een gevangenis light", met minder bewaking en meer vrijheid voor de gevangenen. Somers noemt dit "de juiste aanpak": "Hier heb je nu een ander luik, de laatste fase van een detentie om mensen voor te bereiden op het leven in de samenleving."

"Gedetineerden gaan alles zelf doen. Het onderhoud, ze moeten zelf eten maken, zelf hun was en plas doen. Zo moeten ze aantonen dat ze klaar zijn om in de maatschappij terug te keren", zegt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen tijdens de plechtige opening.  

Lees verder onder de afbeelding: 

Het transitiehuis in Mechelen wordt plechtig geopend.

Komt elke gevangene hiervoor in aanmerking?

De eerste vraag die zich dan stelt is: kunnen alle geïnteresseerde gedetineerden deelnemen aan dit nieuwe project? Het antwoord mag duidelijk zijn: nee. De gevangenen die in aanmerking komen worden eerst grondig gescreend, onder meer door psychologen. Daarnaast moet het gaan om gevangenen wier straf er bijna opzit en die binnenkort de vier gevangenismuren dus definitief achter zich mogen laten. 

De bedoeling van deze nieuwe detentievorm is om de terugkeer van de gevangenen naar de maatschappij verder voor te bereiden en dus de slaagkansen op een positieve terugkeer in de samenleving te vergroten. En dat betekent: zelfstandig wonen en overdag werken, om 's nachts terug te keren. Want sommige gevangenen zitten al lang opgesloten - soms vijftien tot twintig jaar - en dus kan de maatschappij beduidend veranderd zijn.

Primeur voor België

Het is niet enkel een grote stap voor de gevangenen zelf, maar ook voor ons land. Want het transitiehuis is een primeur voor België. Al laat een tweede transitiehuis niet lang meer op zich wachten. Ook in Wallonië, meer bepaald in Edingen, komt er één, begin 2020. En als de eerste ervaringen positief blijken, wordt het project nog verder uitgebreid. 

In Nederland en onder meer Zweden bestaat het concept rond transitiehuizen al veel langer. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen