Ook morgen geen opnames en operaties in Jan Ypermanziekenhuis in Ieper door problemen met IT-systeem

Ook morgen zullen er geen patiënten meer opgenomen worden in het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper door problemen met het IT-systeem. Ook de geplande operaties gaan niet door. Het computernetwerk ligt er al plat van vanmorgen 8 uur. Wellicht zal het systeem vandaag nog kunnen worden heropgestart, maar dan moet het nog uitgebreid getest worden. 

Vanochtend meldde de dienst Noodplanning van de provincie West-Vlaanderen dat er IT-problemen zijn in het Jan Ypermanziekenhuis. Daardoor kunnen er geen operaties plaatsvinden en is de spoed gesloten. Er is ook geen ziekenwagenvervoer mogelijk. Patiënten die op eigen kracht naar het ziekenhuis komen, worden doorverwezen naar omliggende ziekenhuizen. Het ziekenhuis was ook even telefonisch onbereikbaar, maar dat probleem is ondertussen verholpen.

Omdat de gegevens over de patiënten niet via het computersysteem kunnen uitgewisseld worden en dus alle gegevens manueel moeten worden doorgegeven, heeft het ziekenhuis beslist om geen nieuwe patiënten meer op te nemen. Vandaag konden zo'n 37 operaties niet doorgaan. Ook morgen zullen er geen ingrepen plaatsvinden. 

"We zetten alles in het werk om voor de opgenomen patiënten op een goede manier kwaliteitsvolle zorg kunnen bieden", zegt Frederik Chanterie, de algemeen directeur van het Jan Ypermanziekenhuis aan Radio 2 West-Vlaanderen. 

"Alle geplande opnames en ingrepen morgen gaan niet door. We rekenen erop dat we in de loop van de dag, avond of nacht het probleem kunnen stabiliseren en weer opstarten. Als dat zo is, gaan we eerst uitgebreid alles testen. Pas als we zeker zijn dat we weer een veilige zorg kunnen bieden gaan we volledig weer opstarten en weer patiënten opnemen."

Wat precies de oorzaak is, is nog niet bekend, maar kwaad opzet of hackers zijn zo goed als uitgesloten, laat het ziekenhuis nog weten. 

Meest gelezen