Videospeler inladen...

Londen wil onmiddellijk een eind maken aan vrij verkeer EU-burgers als er een brexit zonder akkoord komt

De Britse regering wil "onmiddellijk" een einde maken aan het vrije verkeer van personen als het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder akkoord uit de Europese Unie stapt. Dat heeft een woordvoerder van premier Boris Johnson bevestigd. Dat kan betekenen dat u vanaf 1 november niet meer vrij het Kanaal kan oversteken.

"Het vrije verkeer zoals het vandaag bestaat, zal ten einde komen op 31 oktober wanneer het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat", zegt een woordvoerster van de Britse premier. "We zullen bijvoorbeeld meteen veel strengere regels op vlak van criminaliteit invoeren voor mensen die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen."

Maar er is meer. Zo'n nieuwe regeling zou niet alleen problemen veroorzaken voor wie bijvoorbeeld tijdens de herfstvakantie enkele dagen naar Londen wil, maar vooral voor de 3,5 miljoen Europese burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken, zou het een ramp zijn. Wie op 31 oktober toevallig met vakantie op het continent verblijft, zou niet naar huis terug kunnen.

Impact op mensenlevens

De Liberaal-Democraten, die tegen een brexit gekant zijn, vinden dat het plan geen enkele band heeft met de werkelijkheid en een nieuw hoofdstuk is "in de vreselijke knoeiboel die ze van de brexit aan het maken zijn". "The 3 Million", een organisatie die de belangen verdedigt van de EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk, noemt het niet meer dan een politiek gebaar, maar dan wel een dat een grote "impact zal hebben op mensenlevens".  

Het is niet uit te sluiten dat de Britse regering met haar aankondiging druk probeert uit te oefenen op Brussel om het scheidingsakkoord dat Theresa May gesloten had, weer open te breken.

Brussel blijft erbij dat Londen zich aan het akkoord moet houden, Boris Johnson wil dat er opnieuw over wordt onderhandeld voor de brexit op 31 oktober een feit wordt. Hij houdt vol dat het Verenigd Koninkrijk de avond van 31 oktober uit de Europese Unie stapt, of er nu een nieuw scheidingsakkoord komt met de EU of niet. 

Boris Johnson reist  deze week naar Berlijn en Parijs om er respectievelijk bondskanselier Angela Merkel en president Emmanuel Macron duidelijk te maken dat Europa er baat bij heeft nieuwe onderhandelingen te starten. Dat hij daarbij kan dreigen met een afschaffing van het vrije verkeer van personen, kan hem een extra wapen geven. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Europees parlementslid Kris Peeters (CD&V) reageert in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen