Sputnik

Macron en Poetin verkleinen de kloof tussen Europa en Rusland niet, maar blijven oplossingen zoeken

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn Russische collega Vladimir Poetin ontvangen in zijn buitenverblijf in Zuid-Frankrijk. De sfeer was goed, maar de breuklijn tussen de EU en Rusland blijft erg groot. Beide staatshoofden willen daar wel iets aan doen, zeggen ze.

Poetin was te gast in Fort Brégançon in de Var, het buitenverblijf van de Franse president. De sfeer was goed, want de Russische president had een boeket bloemen bij voor zijn gastvrouw Brigitte Macron.

Na afloop bleek dat beide staatshoofden nog geen uitweg hebben gevonden voor de gespannen relaties tussen de Europese Unie en Rusland. "Rusland is een deel van Europa", zei Macron wel en hij wil de dialoog open houden. Voor Macron is het erg belangrijk om "het vertrouwen in de internationale orde opnieuw te herstellen".

Het belangrijkste struikelblok blijft Oekraïne, maar hier zagen zowel Macron als Poetin licht aan het einde van de tunnel. Zo wil Macron erg snel een nieuwe bijeenkomst houden met de leiders van Frankrijk, Duitsland, Oekraïne en Rusland. Poetin zegt dan weer optimistisch te zijn nu in Oekraïne de nieuwe president Volodomir Zelenski is aangetreden. 

Inzake Syrië liepen de meningen uiteen. Macron drong er bij Poetin op aan om zich te houden aan het bestand dat eerder was afgesproken voor de rebellenenclave in Idlib. Poetin wil het Syrische regime van Bashar al-Assad blijven ondersteunen "tegen het terrorisme". 

Er is dus geen doorbraak, maar dat was ook niet verwacht. Wellicht zal president Macron verslag uitbrengen van zijn ontmoeting met Poetin op de komende top van de G-7 in de Zuid-Franse stad Biarritz. Wel gaat Macron in op de uitnodiging van Poetin om in mei volgend jaar de grote viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Moskou bij te wonen.

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen