Videospeler inladen...

Bestuurder van dodelijk auto-ongeval in Nieuwerkerken had voorlopig rijbewijs maar mocht op moment ongeval niet rijden

In Nieuwerkerken bij Aalst is een meisje van 14 vannacht omgekomen bij een auto-ongeval. Drie andere tieners die in de wagen zaten raakten gewond. De vier kwamen van een kermis in Mere. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de bestuurder de controle over het stuur verloor. Hij had een geldig voorlopig rijbewijs, maar mocht op het moment van het ongeval niet rijden, en mocht de passagiers ook niet vervoeren.

Rond 2 uur vannacht waren 4 tieners op terugweg van een kermis in Mere. Maar de auto botste op een geparkeerde oplegger in Nieuwerkerken, bij Aalst.  De klap was hard, want op de vrachtwagen lagen zware materialen zoals betonblokken. Een meisje van 14 stierf ter plaatse. De bestuurder van 18 en een passagier raakten zwaargewond. Nog een andere passagier raakte lichtgewond. De drie zijn naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging.

Hoe het ongeval kon gebeuren, is nog niet duidelijk. "We hebben een verkeersdeskundige ter plaatse gestuurd om de oorzaak te onderzoeken", zegt Eva Branteghem van het parket Oost-Vlaanderen. "Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de bestuurder de controle over het stuur is verloren. Het is niet duidelijk waarom, we weten wel dat de impactsnelheid niet hoger was dan 50 kilometer per uur. Op de baan mag je zo snel rijden. Dus overdreven snelheid ligt niet aan de basis van het ongeval."

De auto is in beslag genomen voor verder onderzoek. Ook de gsm's van de tieners worden onderzocht. Verder worden er ook alcoholtesten afgelegd. Die resultaten zijn nog niet gekend.

Geldig voorlopig rijbewijs, maar bestuurder mocht niet rijden op moment van ongeval

De bestuurder had een voorlopig rijbewijs, dat geldig was, maar op het ogenblik van het ongeval mocht hij niet aan het stuur zitten. Bij zo'n voorlopig rijbewijs gelden immers strikte regels. 

Zo mag een bestuurder met een voorlopig rijbewijs in het weekend (vrijdag, zaterdag en zondag) niet rijden van 22 uur tot 6 uur, ook op de vooravond van een feestdag en een feestdag zelf mag hij of zij niet tussen 22 uur en 6 uur met de auto rijden. 

Als de bestuurder 20 uur rijles gevolgd heeft, mag hij of zij zonder begeleider rijden en twee passagiers meenemen. Die passagiers moeten wel al 8 jaar hun rijbewijs hebben. Als de bestuurder nog geen 20 uur rijles gevolgd heeft, mag hij of zij oefenen met een begeleider, maar dan mogen er geen passagiers meerijden. 

In dit geval was het dus na 22 uur, en ook de drie passagiers hadden niet in de auto mogen zitten. "Het was niet toegelaten om op dat tijdstip, om 2 uur 's nachts te rijden, alsook niet met drie jonge passagiers", klinkt het bij het parket van Oost-Vlaanderen.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Rijden met een voorlopig rijbewijs, bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen