Videospeler inladen...

Op één been naar het einde van de wereld

De 57-jarige Venezolaan Yeslie Aranda, die een been verloor bij een verkeersongeval, heeft een onwaarschijnlijke reis gemaakt vanuit zijn woonplaats San Cristobal naar Ushuaia, de zuidelijkste stad ter wereld. Een tocht van meer dan 15.000 kilometer. Het doel van de tocht: zijn dochter én alle Venezolanen een hart onder de riem steken.

Aranda was in 2013 als buschauffeur betrokken bij een zwaar verkeersongeval. Hij verloor zijn linkerbeen. Zijn dochter Paola, die ook in de bus zat, verloor haar rechterbeen en belandde in een rolstoel.

Het is speciaal voor haar dat Aranda begon te wandelen. "Door te wandelen wou ik haar tonen dat we moeten doorgaan, ondanks de zware beproevingen in het leven."

Eerst bezocht de Venezolaan religieuze plaatsen in de buurt van zijn woonplaats San Cristobal. Maar vorig jaar besloot hij dat het tijd was voor meer. Hij zou een tocht maken naar het uiterste zuiden van het Amerikaanse continent. 

Vele mensen zijn vergeten om grote dromen te koesteren, ook al hebben ze geen handicap.

"Ik wou de mensen tonen dat ze hun doelen in het leven kunnen bereiken ondanks de huidige omstandigheden in Venezuela. Vele mensen zijn vergeten om grote dromen te koesteren, ook al hebben ze geen handicap."

Yeslie Aranda begon aan zijn tocht met een beenprothese die hem door een bedrijf was geschonken, zijn rugzak en 30 dollar op zak. Onderweg kreeg hij hulp van vreemden. Ze gaven hem onderdak, voedsel. Truckers gaven hem een lift over gevaarlijke bergpassen.

Toch leek het af en toe dat zijn plan zou mislukken. En dat had alles te maken met het feit dat hij als Venezolaan reisde. Zo kreeg hij geen visum voor Chili, dat de instroom van Venezolaanse vluchtelingen wil inperken. Uiteindelijk kon Aranda rekenen op een trucker die hem een vliegtuigticket kocht voor een vlucht naar Argentinië om zo een doortocht door Chili te kunnen omzeilen.

Zaterdag bereikte Aranda zijn einddoel, Ushuaia: "Ik heb het gehaald. Met wat hulp, maar ik heb het gehaald. Ik wil iedereen die me geholpen heeft, bedanken. Dankzij hen ben ik in Ushuaia, het einde van de wereld."

Bekijk hieronder beelden van de tocht van Yeslie Aranda:

Videospeler inladen...

Meest gelezen