Videospeler inladen...

Poetin en Macron ontmoeten elkaar: "Rusland wil stapje voor stapje uit het isolement geraken"

De Franse president Emmanuel Macron ontvangt vandaag zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in zijn buitenverblijf in het zuiden van Frankrijk. Het is al de tweede ontmoeting tussen de staatshoofden dit jaar, en dat terwijl de relaties tussen Rusland en het Westen vooral sinds het conflict in Oekraïne erg gespannen zijn. "Rusland wil stap voor stap uit zijn internationale isolement geraken, maar ook voor Macron bieden zulke gesprekken kansen om zich meer te profileren", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp.

Eind deze week vindt in badplaats Biarritz, in het zuidwesten van Frankrijk, de top van de G7 plaats. De staatshoofden en regeringsleiders van de belangrijkste industrielanden (het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten en Canada) zullen er elkaar ontmoeten en spreken over internationale thema's.

Tot 2014 nam ook Rusland deel aan dat topoverleg. Daar kwam echter een einde aan na de annexatie van de Krim, het Oekraïense schiereiland. Ook de Russische inmenging in het conflict in het oosten van Oekraïne zette kwaad bloed. De relaties tussen Rusland en het Westen zijn sindsdien flink bekoeld, al wil niet iedereen de banden helemaal doorknippen.

Vandaag ontvangt de Franse president Emmanuel Macron zijn Russische collega Vladimir Poetin in het Fort van Brégançon, zijn vakantieverblijf in het zuidoosten. "Ik ben ervan overtuigd dat het essentieel is dat Frankrijk als voorzitter van de G7 de Russische president ontmoet. We moeten onderhandelen over alle vormen van samenwerking, zonder naïviteit en zonder dat de deur gesloten blijft", zei Macron eind juli over die ontmoeting.

Oplossing voor Oekraïne in zicht?

Waarover Macron en Poetin precies zullen praten is niet in detail bekend, maar het lijdt geen twijfel dat het conflict in Oekraïne een belangrijk thema zal zijn, zegt correspondent Geert Groot Koerkamp in "De ochtend" op Radio 1. "De nieuwe Oekraïense president Volodimir Zelenski, die drie maanden geleden aantrad, zoekt naar manieren om het conflict op te lossen. Hij heeft bijvoorbeeld aangedrongen op een hernieuwd contact van de zogenoemde Normandië-groep. Dat is een diplomatiek format dat sinds 2014 Frankrijk, Rusland, Oekraïne en Duitsland samenbrengt. Sinds 2015 is die groep niet meer samengekomen."

Het conflict in het oosten van Oekraïne sleept al vijf jaar aan. De oorlog tegen pro-Russische rebellen kostte al aan meer dan 13.000 mensen het leven. Is er wel een oplossing in de maak? "Oekraïne wil wel praten, maar het probleem is dat Poetin blijft ontkennen dat Rusland op eender welke manier betrokken is bij het conflict. "We zijn de separatisten wel genegen maar verder zijn we niet aanwezig", zegt hij. En dat terwijl iedereen wel weet dat de Russen bijvoorbeeld wel militaire steun leveren. Als zij blijven ontkennen, dan kom je niet veel verder", aldus Groot Koerkamp.

Andere onderwerpen die aan bod zullen komen: het probleem van de nucleaire capaciteit van Iran en het conflict in Syrië. "Het gaat om een werkbezoek, dus het is niet de verwachting dat er iets belangrijks uit zal komen."

Kansen voor Poetin, kansen voor Macron?

De verhouding tussen het Westen en Rusland is niet opperbest, waarom praat president Poetin dan wel met president Macron? "Rusland heeft belang bij een toenadering tot het Westen om uit hun internationale isolement te geraken, denk bijvoorbeeld aan de sancties die ze opgelegd kregen na de annexatie van de Krim. Moskou wil stap voor stap uit dat isolement geraken en iedere ontmoeting kan daarbij helpen", zegt Groot Koerkamp.

Voor Macron zelf biedt het ook kansen. "Er zijn veranderingen op til in Europa. De Duitse bondskanselier Angela Merkel treedt naar de achtergrond en zal binnenkort het politieke toneel verlaten. Het Verenigd Koninkrijk zit met de aankomende brexit. Op dat vlak verandert er heel wat en zijn er kansen voor Macron om zich meer te profileren. Bovendien heeft hij zelf nooit volledig de knoop met Rusland doorgehakt. Vorig jaar heeft hij Poetin vijf keer ontmoet, dit jaar zou het de tweede ontmoeting zijn."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister het volledige gesprek met Geert Groot Koerkamp in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen