Oud-president Bashir van Soedan staat terecht voor corruptie

In Soedan is het proces gestart tegen Omar al-Bashir, de oud-president die vier maanden geleden na net geen 30 jaar hardhandig bewind aan de kant werd gezet. Bashir (foto boven is een archieffoto), die zelf aanwezig was in de rechtbank, wordt vervolgd voor corruptie en bezit van zwart geld.

Begeleid door een imposant militair konvooi werd de voormalige president van Soedan vanmorgen naar de rechtbank in de hoofdstad Khartoem gebracht.  

Bashir werd vier maanden geleden afgezet door het leger. Dat gebeurde na maandenlang volksprotest in het Oost-Afrikaanse land. Bashir was net geen 30 jaar lang aan de macht geweest in Soedan, dat hij met harde hand bestuurde. In zijn voormalige ambtswoning werd volgens de leider van de militaire overgangsraad een grote hoeveelheid geld aangetroffen, een bedrag van omgerekend meer dan 100 miljoen euro.  

De oud-president moet zich nu voor het gerecht verantwoorden voor het bezit van "grote hoeveelheden lokaal en buitenlands geld" en van "illegale geschenken". Of hij ook zal worden aangeklaagd voor de dood van tientallen manifestanten, die bij het straatprotest werden doodgeschoten, is niet meteen duidelijk.

Tegen Bashir is tien jaar geleden, in 2009, ook al een arrestatiebevel uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Bashir wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en volkerenmoord in de regio Darfoer. 

Machtsdeling

Het proces tegen Bashir in Khartoem volgt net na de ondertekening van een akkoord over de machtsdeling in Soedan. Militairen en de burgerbeweging die het maandenlange volksprotest aanvoerde, kwamen overeen om een overgangsregering te vormen, tot er over 39 maanden verkiezingen worden gehouden.

Het akkoord moet dus de macht op termijn helemaal bij de burgers leggen. Het moet ook een einde maken aan meer dan een half jaar onrust in Soedan. Een volksopstand die uitbrak in december vorig jaar leidde tot het vertrek en de arrestatie van Bashir. Het leger nam de macht over, maar het volksprotest bleef aanhouden. 

Meest gelezen