Lynn Van Royen, actrice en Master van Filmfestival Oostende
FFO19

Aandacht voor vrouwen, Jan Decleir in de bloemen én de nieuwe Tik Tak: dit belooft Filmfestival Oostende 

Het programma van Filmfestival Oostende is gekend. De 13e editie staat in het teken van "Leading Ladies". Dat uit zich in de selectie van Master Lynn Van Royen, die kiest voor vrouwelijke regisseurs en vertolkingen. Jan Decleir mag de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen en Ketnet Junior stelt de nieuwe afleveringen van Tik Tak voor. Een greep uit het ruime aanbod van dit jaar. 

In april werd reeds het eerste nieuws over de 13e editie van Filmfestival Oostende bekendgemaakt. Actrice Lynn Van Royen werd gekozen als Master van het festival en het thema zou "Leading Ladies" zijn. Nu is ook de uitgebreide selectie aan films, televisiereeksen en kortfilms gekend. Meer dan de helft van de films werd door vrouwen geregisseerd of vertolkt. Een keuze waar artistiek directeur Peter Craeymeersch erg tevreden over is: "Het heeft geresulteerd in ons sterkste programma ooit."

Dit is ons sterkste programma ooit

Peter Craeymeersch, artistiek directeur van Filmfestival Oostende

Dat vrouwen in deze editie "the lead" nemen, mag duidelijk wezen. Zo opent het festival met het langspeeldebuut van de vrouwelijke regisseur Anke Blondé. "The Best of Dorien B." vertelt het verhaal van een 37-jarige vrouw die zichzelf kwijtspeelt en herontdekt. Daarnaast komen een aantal actrices om U tegen te zeggen naar Oostende. Onder meer Monica Bellucci, Veerle Baetens en Hilde Van Mieghem zullen het festival bijwonen. 

Lynn Van Royen kiest voor klassiekers én nieuwkomers

Master van het festival en actrice Lynn Van Royen maakte een uiteenlopende selectie van films, waarbij telkens vrouwen de teugels in handen hebben. Zo koos ze voor een bijna 60 jaar oude film, "Cleo de 5 à 7 ans" van de recent overleden Agnès Varda, maar ook voor recenter werk, zoals"The hurt locker" van regisseuse Kathryn Bigelow. Die laatste won als eerste vrouwelijke filmmaker de Oscar voor beste regie. Daarnaast worden onder meer "Juno" van Jason Reitman, "Hidden figures" van Theodore Melfi en "Erin Brokovich" van Steven Soderbergh, met een onvergetelijke Julia Roberts in de hoofdrol, vertoond tijdens het festival.

Jan Decleir, Call Boys en Tik Tak: België in de schijnwerpers

Naast de openingsfilm stelen ook een aantal andere Belgische producties de show: zo sluit "Bastaard", de eerste langspeler van Mathieu Mortelmans, het festival af en gaat "Spider in the web", een coproductie van het Vlaamse Cri de Coeur, in Oostende in première. 

Zoals elk jaar reikt het festival een Lifetime Achievement Award uit aan iemand die volgens hen een bijzondere erkenning verdient. Deze editie mag acteur Jan Decleir de prijs in ontvangst nemen. De organisatie ziet hem namelijk als "hét boegbeeld van de Vlaamse film- en theaterwereld."

Ook de kleinste fans van het grote scherm kunnen genieten van het filmfestival. Tijdens de familiedag vertoont Ketnet Junior namelijk de splinternieuwe afleveringen van Tik Tak. Het kinderprogramma kwam voor het eerst op televisie in 1981 en heeft nog steeds een iconische status. 

Naast de filmselectie komt ook een handvol reeksen aan bod. Zo wordt het tweede seizoen van "Callboys" vertoond, met Matteo Simoni, Stef Aerts, Rik Verheye en Bart Hollanders in de hoofdrollen. Regisseur Jan Eelen wordt beloond voor zijn werk met een ster op de Walk of Fame in Oostende. Acteur Koen De Bouw kroop voor de thrillerreeks "Grenslanders" in de huid van een gerechtspsychiater. 

De Brusselse regisseur en choreograaf Wim Vandekeybus is bovendien voorzitter van de internationale jury in de LOOK!-competitie. Een aantal films uit die selectie viel dit jaar reeds in de prijzen in Cannes, zoals "Parasite" van Bong Joon-ho en "Nuestras Madres" van Cézar Díaz. 

Nog meer van dat

Naast de vernoemde competities zullen tijdens het filmfestival ook werken worden getoond in de categorieën "Taste of Europe", "Film in het park", "LGBTI", "Kortfilms", "Van boek naar scherm", "Horror", "Nederland Buurland" en "Scholen". 

De volledige programmatie kan u raadplegen via www.filmfestivaloostende.be/nl/programma

De 13e editie van Filmfestival Oostende loopt van 6 tot en met 14 september.

Meest gelezen