Verlaten tankstations tijdens de staking.
Xinhua News Agency

Staking bij brandstoftransporteurs in Portugal afgelopen

In Portugal is de staking bij de olietransporteurs, die al sinds begin vorige week problemen veroorzaakte voor de brandstofbevoorrading, afgelopen. Dat heeft de vakbond SNMMP gezegd. Volgens een vakbondswoordvoerder zijn inmiddels "alle voorwaarden aanwezig om te onderhandelen" en is de actie daarom stopgezet. De onafhankelijke vakbond SIMM beëindigde vrijdag al de staking met het oog op nieuwe gesprekken.

Morgen is er een vergadering voorzien. Nieuwe stakingen zijn echter niet uitgesloten indien blijkt dat de vakbond van de werkgevers geen compromissen wil sluiten, aldus SNMMP-voorzitter Francisco Sao Bento.

De brandstoftransporteurs eisen met de staking meer loon en vragen ook een apart statuut vanwege de risico's waarmee zij tijdens hun job worden geconfronteerd. De actie van de transporteurs zorgde voor een nijpend tekort aan brandstof, waardoor heel wat tankstations in het land geheel of gedeeltelijk droog kwamen te staan. Maandag besliste de regering daarom al om de transporteurs te verplichten weer aan de slag te gaan, daar waar de minimumdienstverlening niet werd verzekerd.

Meest gelezen